Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Millers Oils Classic Kupa – Útnak indult a Jászság Trophy

DSC 5601 resize

Április 20-án ellátogattunk az Aeroparkba, ahol a Millers Oils Classic Kupa első futama, a Jászság Trophy rajtceremóniája zajlott. Míg egymás után gurultak ki az autók, Karner Miklós szervezőt faggattam az eseményről.

– Kérlek, meséld el az olvasóknak, milyen rendezvényről van szó!

– Veteránautók és youngtimerek vehetnek részt túrasorozatunkon, a Millers Oils Classic Kupán, melyet 2023-ban hívtunk életre. Idén az első verseny a Jászság Trophy és a mezőny az Aeroparkban, a repülők árnyékában gyűlt össze, hogy nekivágjon a közel százhatvan kilométeres túrának.

– Hány autó indul, és merre tartanak a csapatok?

– Hatvan autó nevezett be a túrára, útjuk Vecsésen és Üllőn át a Tápióság és a Jászság legszebb tájain vezet. A futamot két részre osztottuk, délelőtt Gombán, Sülysápon, Tápiószecsőn és Tápiószentmártonban teljesítik a különpróbákat, majd egyórás jászberényi pihenő után újabb négy mért szakasz (kettő Jászberényben, egy-egy pedig Jászjákóhalmán és Nagykátán – a szerk.) vár rájuk. A feladatok és az egész túra útvonalának kitalálásakor arra törekedtünk, hogy mindenki jól érezze magát és ne kelljen kapkodni, feleslegesen sietni.

– Az Aeroparkba érkeznek majd vissza délután?

– Nem, Szentmártonkátán, a Tölgyes Csárdában lesz a befutó, ahol egyedülálló veteránautós tárlattal és remek ételekkel várják a versenyzőket.

– Hogyan kell elképzelnünk a különpróbákat?

– Úgynevezett 1/100-as mérésekről van szó, vagyis a kijelölt szakaszokat, amelyek lehetnek nyúlfarknyiak vagy akár hetven-nyolcvan méteresek is, századmásodpercre pontosan kell teljesíteniük a versenyzőknek. Az időt másodpercben adjuk meg, s egy századmásodpernyi eltérés egy hibát jelent. Az itinerben szerepel a különpróbák leírása, ebből kifolyólag a résztvevők előre felkészülhetnek, hogy mi vár rájuk a következő állomáson.

– Kicsit menjünk vissza az időben: mióta szervezitek ezt a versenyt?

– Minden évben új helyszíneket választunk, hogy az ország minél több szegletét megismerhessék a résztvevők. A Jászság Trophy az idei első futam, tavaly nem jártunk ezen a vidéken. Mint említettem, a Millers Oils Classic Kupa 2023-ban indult el, tavaly négy versenyből állt az évad.

– Mióta szervezel versenyeket?

– Idestova tíz éve szervezek ehhez hasonló túrákat, kezdetben átlagtartó jellegű futamokkal vártuk a veteránosokat, 1/100-as versenyeket pedig 2022 óta rendezünk kollégákkal, barátokkal.

– Elmondanád, kérlek, miként épül fel a sorozat idei évadja?

– Alig egy hónap múlva, május 25-én lesz a Hatvan városából rajtoló Mátra Trophy, majd június 22-én zajlik a Dunakanyar Trophy. Utóbbi Esztergomból indul és Nagymarosra fut be. A nyár végén tartunk egy kis pihenőt, s szeptember 7-én és 8-án következik a Balaton Trophy. Ez utóbbi két külön értékelt futamból áll, hogy az is részt vehessen legalább az egyiken, akinek valamilyen okból nincs módja és lehetősége az egész hétvégét végig versenyezni.

– Ezzel zárul tehát az idei sorozat?

– Ez az utolsó, ahol bajnoki pontokat gyűjthetnek a versenyzők. Úgy tervezzük azonban, hogy a 2024-es évet a Bajnokok Tornájával zárjuk. Ez egy rövid és szórakoztató futam lesz s ennek végén osztjuk ki a bajnoki kupákat. A pontos időpontot egyelőre nem hoztuk nyilvánosságra, annyi biztos, hogy októberben rendezzük.

– Ahogy látom, szebbnél szebb autók hajtanak át a rajtkapun. Mondd, így hirtelen, melyiket emelnéd ki közülük?

– Nagyon nehéz bármelyiket is kiemelni, hiszen egytől egyig szép és különleges gépek. Mivel kedvelem a hatvanas, hetvenes évek sportkocsijait, talán az Alfa Romeo 2000 GTV-t, a Fiat 124 Spidert, a két Triumph TR6-ost, a 356-os Porschét és a hazánkban egyedülálló Ferrari 365 GT 2+2-t említeném, ezek állnak legközelebb a szívemhez. Mindemellett megannyi érdekes youngtimer is felsorakozott, öröm végignézni a színes mezőnyön. Aki szívesen nevezne a további futamokra, látogasson el a www.oldtimerrally.hu honlapra, egyúttal ajánlom az Oldtimer Rally Trophy Facebook-oldalt is, ahol rengeteg képet osztunk meg követőinkkel!

 

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre