Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

365 Oldtimer Exhibition – autómúzeum Óbuda szívében

DSC 4858 resize

Pár napja nyitott hazánk egyik legkiemelkedőbb veterán járműbemutatója, a 365 Oldtimer Kiállítás Budapesten, a III. kerületben, a Bécsi út 38-44. szám alatt. A gyűjtemény egész évben nyitva áll a régi autók kedvelői előtt, akiket különleges élmények, változatos és ritka érdekességek várnak.

Be se kell lépnünk a kiállításra, de az alaphangulatot már meg is kapjuk. Egy 1957-es Mercedes-Benz 300 SL fából faragott mása fogadja a bejárat előtt a látogatókat! A kiállítóteremben aztán megcsodálhatunk három olyan autót is, melyekből csak egy-egy létezik a világon. A gyűjtemény legidősebb darabja a száztíz éves Renault Skiff Labourdette Carrose, de körbejárható a Galamb József alkotta Ford-T modell teherautó változata is, az 1926-as évjáratú régiséggel annak idején még jeget árultak Amerikában.

A filmek szerelmeseit meglepetések sora várja. Látható a Tom Cruise által a Mission: Impossible második részében összetört Porsche 911-es, a Porsche 928-as típusa a Kockázatos üzlet című filmből, az Indiana Jones filmekből ismerős Rolls Royce Phantom II, ahogyan a Titanicban látott 1912-es évjáratú Renault Type CB Coupe de Ville nagytestvére is itt van. A Micsoda nő című romantikus vígjáték hangulatát Lotus Esprit idézi fel, kicsivel odébb látható A kém, aki szeretett engem című James Bond film Volvo P1800-asa és a Szigorúan bizalmas Citroën 2CV-je is…

A kiállítás oktatási központjában az autógyártás fejlődéstörténete követhető, különös tekintettel annak magyar vonatkozásaira, Barényi Béla, Bánki Donát, Csonka János, Galamb József, Járay Pál, Viktor János és Ganz József korszakos tevékenységére.  Arról, hogy milyen ötletből fakadt, és hogyan jött létre a kiállítás, Yom Tov Dániel tulajdonostárssal beszélgettünk.

– A koncepció eredete, hogy az édesapám lassan negyven éve gyűjti az autókat szerelemből, olyanokat például, mint a Cadillac Eldorado vagy a Pontiac Firebird…  Az autók iránti szenvedélyt én is folytattam, most pedig családunk több gyűjtővel közösen összeállt, hogy bemutassuk ezeket a ritkaságokat. Azt gondoltuk, hogy most jött el az ideje annak, hogy a szenvedélyünket egy autós kulturális központ, a 365 Oldtimer Múzeum létrehozása útján osszuk meg a nagyközönséggel.

 

– Hogyan választottátok ki a helyet?

– A Buda Entertainment & Gastro bevásárlóközpontban volt a Csodák Palotája, amikor pedig kiürült ez a hatalmas tér, a bátyámnak támadt egy jó ötlete: mi lenne, ha itt csinálnánk egy veteránautó múzeumot, hiszen ez kiváló helyszín lehet ahhoz, hogy behozzuk ide a hosszú évek alatt összegyűjtött oldtimereket. Ráadásul a barátaink is besegítettek, így közösen tudtuk megnyitni az 365 Oldtimer Kiállítást december 1-én. A második és a harmadik kerület határán álló bevásárlóközpont első emeletére állítottuk be az az autóinkat, gyönyörű világítást kaptak, már csak minél több látogatóra várunk!

– Valóan impozáns térben láthatók az autótörténet csodái. Hány veteránjármű van itt?

– Jelenleg ötvennégy darab autó és huszonegy darab motorkerékpár látható, de a kiállítást folyamatosan bővítjük, a darabokat cserélgetjük, hiszen több mint százötven jármű áll rendelkezésünkre.

– Egytől egyig szemet gyönyörködtető mindegyik kiállított jármű. Restaurált autókról van szó?

– Vannak eredeti, szinte tökéletes állapotban megőrzött járműveink, de akadnak olyanok is, amiket teljes egészében, száz százalékosan restauráltattunk. Kiemelném az 1990-es évjáratú E Mercedest, vagy akár az előtérben látható Skoda Feliciát, mindegyik eredeti, de semmiképp ne hagyjuk ki az 1929-es Rolls Royce-ot se, mert az a kiállítás egyik ékköve, hiszen egyedi darab.

– Miért egyedi?

– Mert 1927-ben extra hosszú kivitelben rendelte meg a jövőbeli tulajdonosa, azért, hogy kényelmesebb legyen a hosszabb utazásokon. Ezen kívül nagyobb fékeket is rendelt hozzá és különleges gyújtást is kért. Dombok és hegyek között szeretett túrázni, ehhez pedig nagyobb fékezési erőre és jobb gyújtásra volt szüksége.

– A szívedhez melyik kiállítási darab áll a legközelebb?

– Nem nevezném egyiket sem a szívem csücskének, mert mindegyikben megvan az, amitől kedvenc lehet. A hétvégi, laza vezetésekre talán a Fiat 500-as a legalkalmasabb. Nyáron, jó időben, lehúzott ablakkal egyedülálló élményt nyújt. Gyenge, nem szabad sietni vele, azonban éppen e tulajdonoságát élvezem a leginkább a modern, felgyorsult világban. Ez a legkevésbé kivagyi darabunk, sokkal inkább egy őszinte, szerény kisautó, amely valódi mosolyt képes csalni az emberek arcára…

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre