Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Paul Jaray aki átformálta az autókat

A magyar felmenőkkel rendelkező Jaray Bécsben született és ott is kezdte műszaki tanulmányait amit Prágában a Műszaki egyetemen folytatott ahl diplomát szerzett. Katonai szolgálatát a Luftishiffbau Zeppelinnél töltötte , ahol hidroplánokat tervezett és a léghajók áramlástanával foglalkozott.

jaray 1

Javaslatára megépítették az akkori idők legnagyobb szélcsatornáját, ahol a léghajókat lehetett tesztelni. Érdeklődése egyre inkább az autóépítés felé fordult. Az autógyártók mellékesnek tartották a légellenállást, nem foglalkoztak vele. 1923-ba Svájcban telepedett le és mérnöki irodáját is ott nyitotta meg. Számos új megoldást szabadalmaztatott, melyek a feje tetejéről a talpára állították az autógyártást.

streamlineing 2 tatra aerodynamic. kudos to tue halvorsen

Megépítette első prototipusát egy Ley alvázra. Az furcsa cseppformájú autó 130 km/ó sebességet ért el köszönhetően a 0,28 Cw légellenási értékének.

prottype 1

Az Auto Unionnal épített áramvonalas Lucca Record Wagen a szédületes 320 km/ó sebességével rekordot állított fel. Ez meggyőzte az átállástól berzenkedő autógyártókat is hogy megéri szebb , gyorsabb és gazdaságosabb autókat építeni akár ugyanavval az erőforrással is.

Elsőként a Tatra alkalmazta az aerodinamikus karosszéria elvét a 77-es 78-as tipusánál. Svájci irodája sorra bocsájtotta ki a terveket és a szabadalmi engedélyeket. Fiat Steyr, Mercedes, Maybach, Bugatti, Adler. Voisin csak a legismertebbek közül építettek Járay féle karosszériával autót. Együttműködött Joseph Ganzzal is aki kisautók építésébe kezdett.A Chrysler Airflow debütálása után Amerikában is nyitott irodát. A VW Kaffer több mint fél évszázadon át hirdette a cseppforma diadalát. Feltalálóként sok minden érdekelte, a vasút , a rádió és a televizió is

d2e76 tatra01
Tatra 77
Maybach Streamliner 2
Maybach Streamliner
Audy Front Type 8 40 1
Audi Front Type 8/40
Mercedes Benz Type 200 2
Mercedes 200
1934 Buhne NSU Fiat 508 Jaray Streamline 1
NSU-Fiat 508
Jaray cars