Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Őszi VW Bogaras Gasztro Meeting

P1370766 resize

Szeptember 9-én a Magyarországi Bogarasok Klubja szervezésében a Mogyoród Ring Autósmozi adott helyet a VW fanoknak. Jöhetett bármilyen Volkswagen, tekintet nélkül hűtésre, évjáratra. Az Őszi Bogaras rajzást Szepes Gábor klubelnökkel idéztük fel.

–  Hányan jöttek, a résztvevők közül milyen autókat emelnél ki?

– A rendezvényen kilencvenhét autó vett részt összesen, ezek zömmel klasszikus „levegős” Volkswagenek, bár manapság klasszikusnak számítanak már egyes vízhűtéses VW-k is. Volt számos olyan klubtagunk, aki éppen felújítja autóját, így aztán a modernebb Volkswagennel érkezett, mert nálunk eléggé jellemző, hogy a modern, napi használatú autónk is Volkswagen. Ha tehát valaki éppen felújítja az öreg Bogarat, az a modernebb Golffal, Passattal jön a találkozóra! A résztvevők közül külön említést érdemel a Volkswagen 181-es, ami a katonai Kübelwagen polgári utódja, háború utáni gyártás, teljesen lenyitható első szélvédővel. Szintén kiemelném még a Volkswagen Karmann Ghiákat, amelyekből többet is láthattunk idén. Bogarak közül mindenféle korú, rendű és rangú volt, ráadásul egy sereg Transporter is, ezek között volt jó néhány lakóautó, melyek tulajdonosai közül egyesek ott maradtak éjszakára is.  Az autósmozi alapvetően kemping is, ezért ideális helyszín autós találkozók számára is, minden szempontból. Nagyon szeretjük ezt a helyet!

– Az Őszi Bogaras dzsembori különlegesége a főzőverseny és az ízletes ételek kóstolgatása volt. Mióta megy ez a gasztro program?

– 2010-től szervezzük meg az Őszi Rajzást, főzőversennyel egybekötve. Ez nagyon sikeres programja a klubnak. Most is a főzés volt a fő attrakció, a csapatok műveit pedig olyan zsűri osztályozta, amelynek tagjai között nagyon komoly szaktekintélyek is helyet foglaltak. Emellett a klub tagjai, valamint a rendezvény látogatói is szavazhattak, ezek alapján osztották ki a közönségdíjakat, a belépő mellé csatolt szavazólapok összesítése után.

– Hány csapat indult, és mit főztek?

– Kilenc induló nevezett a versenyen és ami a célzott ételt illeti, évről-évre változtatunk azon, hogy mit is kell főzni. Most kategóriaként a bablevest jelöltük ki. Korábban volt pörkölt, lecsó… Emellé kiegészítő programként szerepelt a főzött lekvárok versenye. Ugyan ezt nem a helyszínen készítették el a nevezők, hanem üvegben hozták, de a zsűri megkóstolta, és minősítette.

– Milyen bablevest főztek?

– Egyszerű, sima bablevesek mellett különlegességek is voltak, mint például a cipóban tálalt babgulyás, a csülkös bableves, vagy a Jókai bableves. Mindezek hazai alapanyagból készültek, a nálunk honos babból, ami lehetett egészen pici, vagy akár nagyszemű lóbab is.

Volt gluténmentes csülkös bableves is, amelynek érdekessége, hogy még csipetke is volt benne! A gluténmentes főzés viszonylag fiatal ága a gasztronómiának, lényege, hogy az ételallergiások számára is fogyasztható legyen az étel. Ami pedig fontos, a szabadtűzi nagyon ritka!

– Hányan futottak be bablevessel, és hányan a lekvárral?

– Nagyon erős mezőny alakult ki a zsűri értékelése alapján, hozzá is tették, hogy amatőr csapatokhoz képest nagyon finomak voltak az ételek, szoros volt a verseny. Összesen tizenhat díjat osztottunk ki. A babra és a lekvárra három-három szakmait, és három-három közönségdíjat. Ezen kívül volt még 2-2 külön díj is.

– Főzőcske, kóstolgatás, díjeső és autós mustra. Így foglalható össze az őszi meeting?

– Lényegében igen. Hozzáteszem, volt még alkatrészbörze, délelőtt kötetlen beszélgetés, egymás autóinak tanulmányozása, délben pedig a szavazással egybekötött kóstolás. Jó időnk volt, és elejétől a végéig nagyon jól sikerült az Őszi Bogaras Rajzás!

Díjazottak:

 

Bableves

 

A zsűri értékelése:

  1. Kecskeméti Bogarasok – Bableves kolbásszal, füstölt csülökkel, csipetkével
  2. Üllői Kertszomszédok – Marhajó csülkös

III. Bötyárok – Bableves

Különdíj: Régi Barátok – Jókai bableves füstölt csülökkel, cipóban

Különdíj: Zsivány Csajok – Bableves csajosan

A közönségszavazatok alapján:

  1. Piedone Petya – Az angyalok is esznek babot
  2. Kecskeméti Bogarasok – Bableves kolbásszal, füstölt csülökkel, csipetkével

III. Bötyárok – Bableves

 

Lekvárok

 

A zsűri értékelése:

  1. Varga Artúr – Sárgabarack
  2. Lakatos József – Áfonya

III. Varga Artúr – Nektarin

Különdíj: Berzsenyi Orsi – szilva

Különdíj: Zsivány Csajok – sárgadinnye

A közönségszavazatok alapján:

  1. Lakatos József – Áfonya
  2. Csucsu – szilva

III. Gregor Ildi – füge

szöveg: Váczy András, fotó:Bege Nóra