Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mindent egy helyen – Tovább egyszerűsödött a külföldről behozott muzeális járművek egyedi forgalomba helyezése

DSC5850 resize

Örömmel tudósítunk arról, hogy még egyszerűbbé vált a historikus járművek első forgalomba helyezése, miután júniusban módosították a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt. A változtatás értelmében 2023.07.22-től mentesülnek az egyedi forgalomba helyezési eljárás alól azok a külföldi forgalmi engedéllyel rendelkező járművek, melyek az első hazai minősítés alkalmával teljesítik a muzeális járművekre vonatkozó feltételeket. A megfelelt eredményű gépek  tulajdonosainak nem kell külön felkeresniük valamely Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vizsgálóállomását, mert a Magyar Autóklub vizsgabiztosai – a muzeális jármű-igazolás kiállítását követően – elvégezhetik az úgynevezett forgalomba helyezés előtti vizsgálatot. Amennyiben tehát a gépkocsi a hatósági műszakin is sikerrel szerepel, az ügyfél – a muzeális jármű-igazolás és a műszaki adatlap birtokában – bármelyik kormányhivatal okmányirodájában kiválthatja a magyar forgalmi engedélyt és az OT rendszámot. Ezzel komoly időt és energiát takaríthatnak meg az oldtimerek jelenlegi és jövőbeni rajongói.

A hivatkozott törvény szöveg pontos idézete a közúti közlekedésről szóló 1888. évi I. törvény 22.§ (3a) bekezdése szerint: „A muzeális minősítő szervezet által kiadott, a járművek muzeális minősítését tanúsító érvényes muzeális jármű-igazolással rendelkező jármű – ide nem értve a közlekedési hatóság által kiadott összeépítési engedély alapján összeépített járművet – a magyarországi első forgalomba helyezési eljárásában mentesül a közlekedési hatóság által kiadott egyedi forgalomba helyezési engedély meglétének kötelezettsége alól.”

A muzeális minősítésre és forgalomba helyezés előtti műszaki vizsgára a linkben  található „Muzeális minősítő helyek és időpontok” táblázatban felsorolt vizsgáló állomásokon tudják előjegyeztetni járművüket.