Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Megvalósult BMW álom

DSC 9504 resize

Kárai Péter

Ha valakinek fantáziáját megindítják a régi, klasszikus autók, különösképpen pedig a BMW, ne habozzon, meg se álljon Orosházáig, ahol a Szarvasi utca 15-17. szám alatt megtalálja, amit keres: a Kárai Exclusive & Racing Car Service telephelyét. A telephely megnevezés meglehetősen szerény, sokkal inkább illik rá az üzem-gyűjtemény a szerviz, a restauráló részleg, az alkatrészraktár, a tágas múzeum épületeivel. Ráadásul a szabad ég alatt, míg a szem ellát, kész és félkész klasszikus autócsodák pihennek. Kárai Péter tulajdonossal járjuk végig a bázist, közben a történetét pergetjük.

– Gyerekkorom óta kísér a szerelgetés, a „benzingőz”. Először a motorkerékpárok érdekeltek, sokáig csak motoroztam, elég későn lett jogosítványom és autóm. De aztán ez nagyot fordult – pergeti a múltat Kárai Péter. Rákattant az autókra, tanulmányai során egy angliai kiruccanáson autókkal üzletelt, autókat, szerelt, és a keresett pénzből itthon műhelyt bérelt, de ezt követően családja kérésére a közös vállalkozásban folytatta, amit végül mégis otthagyott: – Nem hagyott nyugodni az, hogy én a magam ura szeretnék lenni – mondja, s ebből sugárzik mára hatóan érvényes határozottsága. Édesapja ’89 óta fuvarozó, hozzá csatlakoztak a fiai, és a régi telepen, fóliasátorban tettek-vettek barátjával éjszakánként, mivel nappal munkahelyen dolgozotak, mígnem azt otthagyták: – Saját elképzelésünknek szenteltük az életünket, egy régi malomgyártelepen béreltünk műhelyt. Így haladtunk szépen fokról fokra, két éve pedig megvásároltuk ezt az egy hektárnyi telephelyt. Tavaly májusra lett a nagy része készen, egy éve költöztünk ide, azóta praktizál itt a műhely– és ha az ember körbejárja, látja, a kárpitosmunkán kívül minden munkafolyamat itt zajlik.

DSC 9471 resize

BMW szerelem

Bizonyára nem a véletlen játéka, hogy Kárai Péter beleszeretett a BMW-be. – Tizenegy-tizenkét éves koromban egy E 30-as BMW poszter volt az ágyam fellett. Tetszett. Aztán, amikor elkezdtem érdeklődni az autósport iránt, belevágtam egy hátsókerekes Ford Sierrával, de az hamar letérdelt, és akkor vettem egy E 30-as BMW-t, szépen átalakítgattam versenyautóvá. Innen jött a BMW-s szerelem 15-17 évvel ezelőtt – és a rallycross és drift versenyzés kezdetben amatőr kategóriákban, amiből kinőtt, és a Kárai név beírta magát a technikai sporttörténetbe.

Eközben az első BMW-t hosszú márkasor követte: – Ekkor láttam, nagy potenciál van benne, értékálló befektetés a kortásaihoz képest. Amíg a Wolkswagenek és Audik a ráfordított pénz töredékét sem hozták vissza, a BMW-re nem lehet annyi pénzt rákölteni, amennyi eladáskor profittal együtt ne térülne meg. ez is hozzátartozott a szerelemhez.

Vadonatúj a restaurált autó

Kilencven százalékban munkáink nagy része a 60-as évek közepétől a 90-ig gyártott Classic BMW – keretezi a szerelési profilt – Ezen kívül jól kialakult ügyfélkörük részére mint hivatalos BMW szakszervíz egyéb autókat javítunk – mutat a munkapadon, emelőkön éppen szervizelt darabokra a szerelő részlegben. – Én vagyok az egyetlen a családban, aki nem állt be a családi, fuvarozó tradícióba, hanem mentem az álmaim után, mert nekem ez az álmom. Nem hitték, hogy ebből meg fogok élni. De valóra vált az álmom, minden reggel új és új kihívás vár, amivel szeretettel és odaadással nézek szembe. Alig várom, hogy felkeljen a nap, elindulok otthonról, megpuszilgatom a családomat és jövök dolgozni – Kárai Péter a szorgalmas, kitartó és tehetséges ember példaképe.

Egyre nagyobb a híre az orosházi BMW bázisnak. – Sokan keresnek meg azzal a célzattal, hogy eladnák nekünk az autójukat, mert tudják, jó helyre kerül. Fontos az érzelmi kötődés, és annak tudata, hogy az autójuk nem lesz szétbarbárkodva, hanem megújul, és újra régi pompájában csillog. Volt olyan is, hogy eladta nekünk a tulaj azt a 80-as évek végén, a MERKURTÓL újonnan vásárolt autót, amit megcsináltunk, ő pedig visszajött és visszavásárolta… Nagyon érzelmes, nagyon jó volt, most is, amikor erről beszélek, libabőrös vagyok – mondja csillogó szemmel.

Megállunk és benézünk egy épületbe: telis-tele alkatrésszel, kisebb és nagyobb darabokkal dugig zsúfolva.  – Óriási a raktárkészletünk, és mondhatni, hogy hegyekben áll alkatrész az autókhoz. Több tíz éve gyűjtögetett alkatrészbázist vásároltam meg szerte az országban, BMW bontós emberek összes árukészletét. Hamarosan indul egy webshopunk, ahová szeretnénk néhány dolgot feltenni, mert napi szinten rengeteg megkeresésünk van alkatrész utánpótlásban, és azoktól is, akik szeretnének tőlünk alkatrészt venni. Félve szolgálunk ki bárkit, mivel annyi projektautónk van, hogy nem tudjuk, mikor kell nekünk is egy-egy olyan alkatrész, amitől jobb, ha nem válunk meg – mutat körbe.

Az említett webes sebességgel hatalmas területre terjed a cég híre – Igy is abszolút ismernek minket a környező országokban, nagyon sokan jelentkeznek olyanok is, akiknek nincs saját tulajdonukban ilyen autó, viszont a szomszédjuknak igen, és felkeresnek, mert érzik, mekkora szeretettel gondozzuk az autókat. Amerikából kezdve Svédországon, Kuvaiton át Japánig keresnek meg azok, akik találnak nekünk autót. Szívesen segítenek ottani autóvásárlásban. Úgyhogy azt mondhatom, már világszíntű vonallá nőtte ki magát cégünk és tevékenységünk – és hogy szavainak bizonyságot adjon, a gyűjtemény felé vesszünk utunk.

DSC 9592 resize

BMW Múzeum

Megható és felemelő érzés a múzeumnak beillő gyűjtemény során végig nézni. Próbálom megszámolni, aztán feladom, Péterre nézek: – E 30-as BMW-ből közel ötven darabom van, de a gyűjtemény része még egyéb, szintén ugyanennyi, a 60-as évektől a 90-es évek közepéig gyártott valamennyi régi BMW típus – és elmondja, hogy három-négy év alatt apránként, folyamatosan vette, felújította, kezdetben jó néhányat el is adott, de az utóbbi egy-két évben egyetlenegy 30-ast sem. Sőt, a meglévő, jó állapotú Volkswageneket és Audikat is pénzé tette, abból pedig vett három szétszedett 30-as BMW-t. Így jött össze a gyűjtemény.

Nem hagyom szó nélkül, hogyha már ilyen szépen összejött, akkor, ahogy én és fotós kollégám megcsodáljuk, a veterán autókra kíváncsi nagyközönség előtt jó lenne megnyitni: – Feltett szándékom, hogy egy Európa- vagy akár világszinten is méltán elismert múzeumot hozzak létre. Egyre többen jönnek, bekéredzkednek… – mosolyog, és biztos vagyok, hogy csak idő kérdése az E30-as BMW Múzeum. Mert meglehet, létezik valahol a világban BMW-gyűjtemény, de olyan, ahol csak E 30-as sorakozik, egészen biztos, hogy nem.

Ehhez persze hírré kell tenni világszerte. Teszem az, a BMW gyárhoz is eljuttatni. – Ezt már többen is felvetették, de

ilyen távlatokba még nem mentem bele. Eddig a BMW Magyarországgal vettük fel a kapcsolatot, pozitív visszajelzést kaptunk.

Üzemidő reggeltől estig

A közismert múzeumokhoz képest sajátos egy autómúzeum: az előbbiben a látogató nézelődni, művészeti élményért jár, utóbbiban viszont beleszeret valamelyik darabba, és szeretné magáénak tudni.  – Nem telik el nap, hogy sokan azért keresnek, mert szeretnének a gyűjteményből vásárolni. Egyelőre próbálok ellenállni, még megtehetem, hogy nem adok el egyet sem, és ameddig, lehet, addig gyűjtögetem. Majd a kisfiam elherdálja. De van idő, még csak két és féléves.

Amikor azt mondta Péter, hogy örömmel indul minden napnak, kíváncsi lettem, mivel telik egy napja. – Azzal kezdem, hogy a telefon megállás nélkül csörög. Asszisztens kolléganőm rengeteg intézni való dolgot vesz le a vállamról, vagyis a céget úgy próbáljuk felépíteni, hogy nem minden hívást kapcsolnak hozzám, mert egyszerűen nem bírom. Különféle szintű tanácsot kérnek. Úgy érzem, az országban mindenki az én véleményemre szeretne hagyatkozni. Amennyire lehet, mindenkinek igyekszem szívesen segíteni, de az én időm is véges, és van családom, kisgyerekem, aki mindennél fontosabb, nagyon szeretném végig kísérni gyerekkorát, vele lenni, amíg felnő. Tehát próbálom ezeket a mindennapi teendőimet szépen szétosztogatni. Van alkatrészes kollégám, és van, aki az anyagbeszerzésért felel, van, aki a különféle részmunkákért, hadd ne soroljam fel… És az értékesítésről nem beszélve.  Egyszóval, nagyon összetett minden napom – merthogy a Kárai Exclusive Racing Car Service egy sajátos, igazi üzem.

És úgy működik, ahogyan honlapjukon is olvasható: „Célunk volt és mára el is értük, hogy cégnevünk egyenlő legyen a minőséggel, talán ezért is emlegetik sokan brandként, amikor restaurálásról, vagy versenyautó építésről van szó. Büszkék vagyunk arra, hogy ha klasszikus BMW-k kerülnek szóba valahol, akkor felmerül a nevünk. Ügyfeleink elégedettsége naponta motivál minket abban, hogy tudásunkat olyan szintre emeljük, mellyel biztosan nem okozunk csalódást.”

Kárai Péter 37 éves. Kevés ember mondhatja el, amit ő:

Megvalósult az álmom!

Váczy András