Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Lincoln Continental Premiere 600

DSC 2208 resize
Vég nélküli vitára számíthat, aki az Egyesült Államokban felteszi a kérdést, mely szerint „a Cadillac jobb-e, vagy a Lincoln?”. A két márka rivalizálása átívelt az amerikai autós história jelentős részén, küzdelmükben soha nem hirdettek győztest, eredményeik azonban fejlesztésekre inspirálták az ottani autóipar többi résztvevőjét is. Ez alkalommal egy mesés állapotban fennmaradt, 1960-as évjáratú Lincoln Premiere a vendégünk, amely négykerekű lenyomata annak az időszaknak, amikor a megállíthatatlanul nyomuló Cadillac ellenében a Lincoln keményen megvetette a sarkát.
 
A VIP Classic Car egyik koronaékszere magán viseli azoknak az időknek a nyomát, amikor az amerikai személyautókat vadászrepülők, vagy éppen fantasztikus filmekben szereplő űrhajók külseje után szabták. A Lincolnnál az ötvenes években leginkább John Najjar számított e formavilág mesterének és szakértelmére akkoriban nagy szükség is volt, mert úgy tűnt, a Cadillac jön, lát és győz is
 
A második világháború után a nagy rivális, a Cadillac radikálisan új formavilággal rukkolt elő, a tehetős vásárlók pedig többnyire náluk és nem az unalmas, ódivatú gépkocsikkal jelentkező Lincolnnál költötték a pénzüket. A Ford vezetése igyekezett megfordítani ezt a trendet, ennek érdekében gőzerővel keresték az új utakat. Viszonylag későn, 1949-ben készült el aztán az első olyan Lincoln személyautó, amelynek már nem különálló sárvédői voltak, azonban hamarosan bebizonyosodott, hogy a pontonforma karosszéria önmagában kevés, hogy megállítsa a Cadillac térnyerését.
A gyártó az ötvenes évek közepétől kezdve jelentkezett John Najjar formaterveivel, amelyeket olyan előképek ihlettek, mint Alex Tremulis formatervező La Tosca tanulmányautója, amely leginkább buboréktetős, kerekeken gördülő jetre emlékeztetett. Najjar radikális formavilága aztán nem sokkal később egy komplett autósorozat védjegyévé vált a Lincolnnál.
A gyártó Cosmopolitan elnevezésű gépkocsijának utódjaként kifejlesztett Preimere modellje kimondottan a futurisztikus megjelenésével hódított. Az első ilyen típusnevű gépkocsi 1956-ban mutatkozott be és 5,7 méteres hosszúságával nyilvánvalóvá tette, hogy elitmodell a javából. Akkoriban a Lincoln zászlóshajója a a Continental Mark II. modell volt, a belépőszintet pedig a Capri hozta. Kettejük közé illett a Premiere, amely méretében nem maradt el a csúcsmodelltől, két üléspadján összesen hatan foglalhattak helyet, akár kabrió, akár kétajtós kupé, akár négyajtós szedán karosszériáját kapta is.
 
A rákövetkező időszakban a Lincoln tartotta a hármas modellpalettát, évről évre újabb Premiere modellt mutatott be, amely mindig az aktuális Capri fölé került felszereltségben és árban, de soha nem érte el a Continental – Mark III, Mark IV és Mark V típusok – szintjét. Akkoriban már lényegében megegyezett a Capri-Premiere-Continental autók külseje, elsősorban felszereltségben tértek el és olyasmikben, hogy a Continental Mark modellek csak kétajtós változatban készültek (a négyajtós Continental szedánok csak 1961-ben jelentek meg, de akkor egy alapos palettatisztulással is járt e folyamat).
Mivel folyamatosan növekedett a mérete és a súlya, egy idő után a Premiere is megkapta a Fordnál létező legerősebb benzinmotort, a MEL V-8-ast.
Az 1958-tól gyártott modellek jellegzetes, négy fényszórós első részt kaptak, ráadásul az ikerfényszórókat döntött helyzetben építették be, a feltűnőbb megjelentés érdekében. A Premiere autókhoz hasonló megjelenésű Continental Mark III gépkocsiknál tényleg csak apróbb változtatásokat eszközöltek, hogy indokolt legyen a magasabb árcímke, így például az utastérbe jutott a vezetőt és az utasteret elválasztő üvegfal, de ettől még a vezető is bőrhuzatú ülésben terpeszkedett.
Mielőtt a Lincoln modellsorozatot 1960-ban kivezették volna, az utolsó modellév a downsizing jegyében zajlott, körülbelül öt centiméterrel megrövidítették a típuspaletta karosszériáit.
Akkoriban a Capri és a Premiere modelleket az utóbbi típus hátsó panoráma szélvédője és landau-teteje (nyithatónak tűnő, de fixen beépített, vászonnal bevont fémtető) különböztette meg egymástól.  
Az 1960-as modellévben bemutatott Premiere modellek 7044 köbcentiméteres V8-as motorja 315 lóerős teljesítményre volt képes, tizenegy másodperc alatt gyorsult százra, azonban a kissé visszafogott teljesítmény miatt már nem volt képes kétszázas tempóra, mint elődje, hanem csak 196 kilométert tehetett meg óránként.
A későbbiekben már nem készült Premiere modell, de Capri és soron következő „Mark” sorozatú Continental sem. A Lincoln a rákövetkező évben már csak egyetlen modellel jelentkezett, ez lett a négyajtós Continental szedán, amely kategóriájában a legkevesebb krómozást kapta és elsősorban letisztultságával hódított – egyébként ennek a szériának az egyik, nyitható tetejű – alaposan átalakított – változatában érte a halálos találat Kennedy elnököt Dallasban.

A fotóinkon látható Lincoln Premiere gépkocsi az utolsó példányok egyike, 1960-ban gyártották, négy éve került Magyarországra, mielőtt pedig a VIP Classic Car megvásárolta volna, egy amerikai múzeum tulajdona volt. Mint kiállításai darab, természetesen nagyon megkímélt, sőt, szinte újszerű.
– Ez a Lincoln modell mindössze huszonháromezer mérföldet futott eddig, ezért aztán minden elemében gyári, tökéletesen hibátlan és sérülésmentes – árulta el büszkén Kovács Sándor, a cég ügyvezetője, aki nem csupán a szerencsének köszönhette a figyelemreméltó állapotú gépkocsi megszerzését.
– Az egyik Egyesült Államokban élő kapcsolatom hívta fel a figyelmet arra, hogy egy múzeum meg szeretne válni az egyik autójától, mivel pedig mind a típus, mind annak állapota érdekelt, meg is vásároltuk. Ellentétben az egyéb autóinkkal, ezt kizárólag kölcsönözni lehet tőlünk, elsősorban esküvőkre és egyéb rendezvényekre, nem tervezzük az eladását, hiszen ilyen kivételes állapotú gépkocsit biztosan nem kapnánk helyette – közölte riportalanyom, aki már bőven kapott vételi ajánlatokat ezzel az autóval kapcsolatban.
– Volt olyan érdeklődő, aki annyit közölt, hogy mondjak egy árat és kifizeti a kocsiért, de nemet mondtam, hiszen ez az autó nagyon jó befektetés. Természetesen nagyon vigyázunk rá, a kölcsönzések alkalmával vagy a kollégám, vagy én vezetem, nem adjuk át a volánt senkinek – tudtam meg az autó gazdájától, aki az is elmesélte, hogy hol is helyezkedett el ez a Lincoln a korabeli termékpalettán.
– A Capri fölé, de az aktuális Continental Mark modell közé szánták, megjelenésében azonos a másik kettővel, de felszereltségében eltér. Jobban extrázták a Caprinál, de a Continental többet tud nála. A Premiere-ünkben nincsen például klíma és középső elválasztó üveg az utastérben – szólt az információ, végezetül pedig útmutatót kaptam az alkatrészbeszerzéshez.
– Mivel ez a kocsi szinte még bejáratós, alig szükséges hozzá alkatrész, ha azonban bármi kell, egyszerűen beszerezhető, mert minden van hozzá Amerikában. Egyedül a hosszú postázási idő lehet probléma, de más nem. Bár a Lincoln a Ford prémiummárkája volt abban az időben, még nem uniformizálták jelentős mértékben az alkatrészeket, ez a Lincoln még inkább volt önálló gyártmány, mint a későbbi, már valóban sok Ford alkatrészt tartalmazó Lincolnok, így például a Continental szedánok – közölte végezetül Kovács Sándor.
 
Műszaki adatok
Lincoln Premiere 1960
Jelleg: hatszemélyes luxuslimuzin
Elrendezés: orrmotor, hátsókerék-meghajtás
Forgalmazási időszak: 1959 szeptember – 1960 szeptember
Motor: Ford MEL V-8 430, 7044 cm³
Teljesítmény: 315 LE
Váltó: 3 sebességes automata, Lincoln Turbo-Drive (Borg Warner)
Fékek: elől-hátul dobfékek
Tengelytáv: 3327 mm
Hosszúság: 5771 mm
Szélesség: 2040 mm
Magasság: 1440 mm
Önsúly: 2380 kg
Végsebesség: 196 km/h
 
 
 
 
 
 
DSC 2128 resize
DSC 2047 resize
DSC 2080 resize
DSC 1981 resize
DSC 2005 resize
DSC 2155 resize