Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Laza, tavaszköszöntő gurulás

431887520 855533063279798 1310984881752371203 n resize

A Dunakanyar Oldtimer Egyesület a téli szunnyadás lezárásaként március 10-re szervezte szezonnyitó rendezvényét, egy laza, kötetlen autózást. Arról, hogy miként zajlott az esemény, Kemény Attilát, az egyesület rendezvényfelelősét kérdeztük.

– Kérlek, meséld el egy pár mondatban, miről szólt a rendezvény?

–  Kizárólag a Facebookon meghirdetett egyszerű, szezonnyitó autós gurulásról volt szó, veterán és hobbicélú járművek részére. A legnagyobb megdöbbenésünkre már a második napon kettőszázegy jelentkezés érkezett, illetve további kétezer érdeklődő is regisztrált. A túra a budaörsi IKEA parkolójából indult, de a kiírás szerint bárhol be lehetett csatlakozni az előre leírt, megadott útvonalba.

– Mi volt a cél, merre gurult a csapat?

– Első megállóként a tatabányai Turul-emlékművet tekintettük meg, majd a majki Esterházy-kastély, a volt Kamalduli remeteség épületegyüttesének bejárása volt a cél. Az esősnek induló nap ellenére tíz órakor végül százhatvannyolc autó indult el IKEÁ-tól. Megjegyzem, kisütött a nap, és száraz időnk lett délutánig… Előre nyomtattunk háromszáz darab térképes útvonal-tájékoztatót, így lett végül hiteles adat is az indulók számáról. Már elindult a konvoj, amikor feltűnt néhány késve érkező, illetve az útvonal későbbi szakaszain is csatlakoztak néhányan, de az ő számukról nincsenek pontos adataink. A rendezvény meghirdetésekor még szerettünk volna egy közös ebédet is szervezni, azonban a jelentkezők nagy számát látva, letettünk erről a tervről, így aztán mindenki a kedve szerint étkezett.

– Milyen típusú autók jöttek össze? Említs néhányat…

– Legnagyobb örömünkre mindenféle veterán jármű érkezett, Triumph, Opelek, Skodák, Trabantok, Wartburgok. Jó néhány Lada, BMW, Volkswagen is csatlakozott, de persze Merciből is volt mindenféle… Kár is típusokat sorolni, a lényeg, hogy minden érdeklődő, látogató talált kedvére való kocsit. Az újabbak közül két Renault Clio RS-t, egy Hummert, Smart Coupét emelnék ki. Néhányan a mindennap használt autójukkal jöttek. Mondhatni, a paletta minden színét képviselte a csapat.

–  Okozott szervezési gondot az, hogy a vártnál többen voltatok?

– Nagyjából sikerült egyben tartani a csapatot. A Turulnál ugyan volt egy kis felfordulás, mert ennyi autó parkolása nem oldható meg ott. A túránk fő állomásához, a majki remeteséghez már csak körülbelül negyvenöt-ötven jármű érkezett meg, a résztvevők több mint a kétharmada ebéd után lemorzsolódott. Így is szép létszám lett volna, ha bejönnek körülnézni a gyönyörűen felújított épületegyüttesbe… Bár a rendezvény kiírásakor a belépő árát is feltüntettük, ennek ellenére – és legnagyobb szomorúságomra – csak négy vagy öt párost láttam benn

– Mikor ért véget a gurulás?

– A budaörsi IKEA parkolóba nagyon kevesen mentek vissza, a majki megálló után sokan hazafelé vették az irányt. Összességében mégis egy jól sikerült rendezvény volt, nagyon jó a visszhangja, jól érezték magukat a résztvevők. Remek vonalvezetésű, viszonylag jó minőségű utakon autóztunk, utóbbi pedig, lássuk be, ritka ebben az országban.

szöveg: Váczy András, fotó: Dorka Bus Automotive