Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Festetics Concours d`Elegance 2023 – Csodaszép veteránmustra Keszthelyen

DSC 2487 1

Szeptember 2-án és 3-án Keszthelyen, a Festetics Kastély parkjában rendezték meg a Festetics Concours d`Elegance veterán autó szépségversenyt. A mustrát immár második alkalommal látta vendégül a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, az esemény a MAVAMSZ, azaz a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége és a Waitzen Klasszik Veteránjármű Egyesület szervezésében jött létre. Személy szerint Tóth Csaba PhD, a Helikon Kastélymúzeum alkiállításának, a Vadászati Múzeumnak vezetője és dr. Néveri István, az MAVAMSZ főtitkára fogott össze. Utóbbival elevenítjük fel a klasszikus autóparádé történetét.

– Hogyan zajlott az első nap?

– Előrendezvény volt, ahol délelőtt negyven darab 30-as 40-es és 50-es évekbeli amerikai hotrod, vagyis átépített autó mutatkozott be. Délután a Concours d`Elegance keretén belül a motorkerékpárok minősítése, zsűrizése és szépségversenye zajlott. Ezen csak háború előtti motorkerékpárok vettek részt, és egy 1936-os Zündapp lett a befutó. A zsűriben két neves, magyarországi szaktekintély ítélkezett. Maróti József, a Maróti Könyvesbolt tulajdonosa és Szabó Tamás jármű-restaurátor és muzeális minősítő. Ezt a rendszert a jövőben is megtartjuk, szombat délelőtt valamely autós, motoros előrendezvény lesz, a szombat délután pedig már a Concours d’ Elegance jegyében a motorosoké.

– Mit hozott az második nap?

– Második napon csak az 1960 előtti gyártású, azon belül is, kiemelten háború előtt készült autók indultak. Délelőtt került sor a szép autók bemutatására a Concours d`Elegance szabályainak megfelelően. A hosszú vörös szőnyegen felvonultak a közönség előtt, én voltam az, aki minden egyes autót és minden egyes autótulajdonost bemutattam a nagyközönségnek. Jó, hosszú program volt, amit rendben, szépen megcsináltuk, egy ideig föl se néztem, de amikor közönségre pillantottam, elámultam: rengetegen voltak! Mondhatom, több ezres látogatottságú, nagyon komoly rendezvényt sikerült összeállítani. Ráadásul az időjárás is kifogástalan volt.

– A látványosságot, élményeket hogyan vezették le?

– Ebédeltünk, majd egy kis dzsesszkoncertet hallgatunk, délután 4 órakor pedig eredményt hirdettünk.

– Kérlek, mutasd be a nyerteseket!

– A Festetics Concours d’Elegance nagydíját egy 1957-es Lancia Aurelia B24 Convertible, a közönségdíjat egy 1958-as Mercedes 220 S nyerte. Annak ellenére, hogy sokkal érdekesebb, vagy látványosabb, de mindenképpen ritkább autók is voltak, valahogy a közönségnek ez tetszett. A második helyen, egy-két szavazattal lemaradva, ugyancsak kis meglepetésként egy 1930-as Citroën AC végzett, harmadikként már nem meglepő módon egy Jaguar E-Type fejezte be a dobogós sort. Átadásra került több szponzori díj a Maserati Wallis fő szponzor jóvoltából, aki egyébként nagyszerű önálló kiállítást is hozott. Vadonatúj Maserati típusból négyet, ezeken kívül hét darab veterán Maseratit is kiállítottak a tárlatukon. A másik szponzor az Indian motorkerékpár, továbbiak a SIEL Inczédy és Társa Kft., valamint a rendezvényeinken állandó visszatérő Millers Oils volt. A MAVAMSZ is átadott két díjat, egyiket Kisapáti Istvánnak, aki a leginkább eredeti állapotában megőrzött, illetve visszaállított autó kategóriájában indult 1926-os Steyr 6-osával. A másikat a legszebben restaurált jármű, Péntek Károly autója, egy GAZ-13-as Csajka kapta. Szerintem a világ legszebb Csajkája, kizárt dolog, hogy legyen még egy ilyen állapotú, ilyen szépségű darab, eredeti helyükre visszakerült eredeti csavarokkal, a legnagyobb precizitással, tizennégy év munkával készítette el a díjazott!

– És a zene, az ünnep lezárásaként?

– Persze volt, mégpedig a Zalai Balatonpart Fúvós Zenekar játszott nagy slágereket, délután pedig a Marching Jazz Band muzsikált.

– Lesz folytatása a jól sikerült rendezvénynek?

– Természetesen, minden év szeptember első hétvégéjén, mert hosszútávú megállapodást tervezünk a Helikon Kastélymúzeummal!

 

 

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre