Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Fergeteges veterán rendezvény Battán

IMG 6383 resize

Április 14-én a II. Százhalombattai Oldtimer- és Youngtimer Járművek Találkozójára annyi autó és motorkerékpár érkezett, hogy a Városi Szabadidő Központ parkolója csordultig megtelt. Ameddig a szem ellátott, minden helyet elfoglaltak a kétoldalt felsorakozott járművek úgy, hogy a köztük lévő sávban nézelődő tömeg alig-alig fért el. Volt is mit nézni! Felsorolni sem lehet a különböző korú és márkájú oldtimereket, youngtimereket, az érdeklődők egy egész napot eltölthettek a klasszikus verdák szemet gyönyörködtető kavalkádjában. A rendezvény kifundálóinak neve után mára szlogen lett a „három Péter és Ottó!”. Közülük Offenberger Ottót kértük fel az esemény hátterének bemutatásra, a szervezési munka ismertetésére és a találkozó értékelésére.

– Kérlek, keretezd, hogyan lehet megszervezni egy ilyen grandiózus parádét? Mekkora munka előzte meg az idei eseményt?

– Időben egy kicsit vissza kell mennünk, mégpedig három-négy évet. Érden Hervay úrral közösen próbálkoztunk veterán, illetve oldtimer találkozót összehozni, beszélgetések, ötletelések során formálódott az ötletünk. Az első évben, Szilveszter napján tíz-húsz autót tudtunk összetrombitálni a Szepes Gyula Művelődési Központ elé, a következő találkozó pedig az érdi piactéren volt. Nagyon rossz időt fogtunk ki, még kevesebb autó jött el. Utána találkoztunk két szervezőtársunkkal, Mokánszki Péterrel és Mátrai Péterrel, javaslatukra áttettük Százhalombattára a rendezvényt. Itt természetesen már engedélyeket is kellett kérni. Az általunk kiszemelt hatalmas parkoló a Városi Szabadidő Központ tulajdonában van, tehát önkormányzati terület, amelyet egy kft. kezel. Ennek ellenére a közútkezelőtől is engedélyt kellett kérnünk, illetve az önkormányzathoz, polgármesteri hivatalhoz is be kellett jelenteni a találkozót. Ingyen rendelkezésünkre bocsátották a parkolót, a polgárőri segítséget is térítésmentesen biztosították, tehát nagyon pozitív hozzáállás mellett készülhettünk a rendezvényre. Csak a közösségi médiában, a facebookon hirdettük meg, nem is adtuk be veterán csoportokba, pontosan azért, mert nem tudtuk, hogy mire számíthatunk. Nem akartuk, hogy túllője magát ez a dolog, és féltünk is, hogy túl sokan lesznek, de azt álmunkban sem gondoltuk, hogy az első alkalommal kétszáz-kétszázötven autó és motor jön. Ezt követően a sikeren felbuzdulva azt mondtuk, legyen egy második rendezvény. Már számítottunk arra, hogy sokan lesznek, de azt persze nem gondoltuk, hogy az oldtimer parkolóba kétszáznyolcvan autó érkezik, a youngtimerek parkolójában pedig száz-százhúsz autó gyülekezik. Megközelítőleg tehát négyszáz gépjárművet lehetett megszámolni a hétvégén, a drónfelvétel alapján pedig körülbelül kétezer-kétezerötszáz embert. Azt gondolom, hogy nagyon sikeres és nagyon jó rendezvény van mögöttünk, olyannyira, hogy délután négytől már nem tudtunk senkit beengedi a parkolóba. Ebből kisebb affér is kerekedett… Sajnos biztonsági okokból korlátoznunk kellett a tömeg méretét, mindenképpen el akartuk kerülni a balesetek, sérülések kockázatát. A zsúfolt helyszínen így is a polgárőröknek kellett irányítani a forgalmat, olyan hatalmas volt az érdeklődés. Terveink szerint jövőre ismét itt leszünk, de valószínűleg el kell engednünk a youngtimereket, mert egyszerűen nem tudunk kezelni ilyen mennyiségű gépjárművet. Így aztán jövőre csak harminc év feletti oldtimerek vehetnek részt a rendezvényen…

– A hatalmas kínálatból milyen autót vagy motorkerékpárt emelnél ki?

– Az az igazság, hogy trabantosként elfogult vagyok, tisztelem ezt a márkát, Trabanttal is versenyzek. De mindenkit elismerek, legyen bármilyen típusú veterán autója, motorja, mert tudom, hogy mennyi munka, mennyi pénz és családtól elvett idő kell ahhoz, hogy közösen tudjuk élvezni ezt a nagyszerű hobbit. Ez értékteremtő foglalatosság, annak pedig kifejezetten örülök, ha nálam sokkal fiatalabbakat is megfogott ez a szenvedély. Rengeteg fiatal volt kint Wartburggal, Trabanttal, Ladával, de egy amerikai autós fiatal srác is érkezett. Örömmel látom, hogy a veterán járművek iránti vonzódásnak van létjogosultsága a húszas-harmincas korosztályban is. A kérdésre válaszolva elmondhatom, rengeteg, nagyon szép autó volt Toyotától kezdve az Oldsmobile-ig, nem akarok egyet sem kiemelni. Elismerés mindenkinek!

– Vajon ebből a felhozatalból kiválnak-e kisebb csoportok, akik külön utakra indulnak?

– Azt tudom, hogy mi, trabantosok többször is találkozunk egymással évközben is. Van, akit személyesen ismerek, van, akit csak kimondottan az autói által. Például „ott azt a zöld Trabantot már láttam valahol, és azt a kék Trabantot még többször…

– Hol, milyen alkalommal találkozhatunk veled legközelebb?

– A Veterán Hegyi Felfutó Országos Bajnokságban versenyzem, ez évi hat alkalom, általában a Bükkben és a Mátrában. A tervek szerint mind a hat versenyen elindulunk idén az immár hatvanegy éves 600-as Trabantunkkal. Alaposan felkészítettük a hegyi felfutókra és a fő csapásirány most május 26-a, Bükkszentkereszt.

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre