Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Dunakanyar Trophy, 1/100-as zuhatag, csodaszép tájakon

1370641

Tavaly indult az autós Oldtimer Rally Trophy kupasorozat, amely hazánk legszebb tájait vette célba, a sorozat keretében pedig július 1-én zajlott le a Dunakanyar Trophy, azaz a Millers Oils Classic Kupa harmadik futama.

Reggel nyolc óra körül a Dunakeszi Auchannál jöttek össze túrázók. Kilenc órakor a rajtolt az első autó, majd őt követte a többi ötvenkettő. Közülük a többség, nagyjából negyvenhárom-negyvennégy oldtimer volt, a többi pedig youngtimer kategóriában induló fiatalabb darab. Nem spóroltak a szervezők a 1/100-asokkal: a rajt után szinte azonnal 1/100-as következett, a résztvevők pedig azonnal képet kaptak arról, kik az ügyesebbek, mások pedig hol és hogyan baltázzák el. Az izgalmakat egy Galgamácsán kialakított pihenőponton lehetett kipihenni, ahol tíz percet lazított a csapat, majd belefutottak a második 1/100-as szakaszba. Innen egyenesen Nőtincsre vezetett az út, amely maga volt a kikapcsolódás, ötven perces gurulás a gyönyörű tájban. Nőtincsen ismét 1/100-as következett, ezúttal hegyi jellegű, majd végre újabb pihenőpont jött Nógrádban. A versenyzők éhségüket szendviccsel, pásztortarhonyával enyhítették, és ahogyan az lenni szokott, jó hangulatú beszélgetések is kerekedtek. A nógrádi pihenőpont érdekessége az volt, hogy bár előtte is volt egy 1/100-as szakasz, de utána is, sőt, ugyanazt a pályát kellett kilépéskor is leküzdeni, másfél másodperccel hosszabb idővel. Ettől beindult az adrenalin, izgalom levegője járta át a mezőnyt. Vajon hogyan lehet ugyanazt a szakaszt 11, majd 12,5 másodperc alatt megcsinálni? Nem volt megállás, alig fújta ki magát a veterános társaság Vácott a Dunaparton, a nagyparkolóban, rögvest utána Verőcén, a MÁV Telepnél megint egy 1/100-as szakasz borzolta a kedélyeket. De nem akármilyen! Az újdonság erejével hatott az úgynevezett Le Mans-i szakasz: ki kellett szállni a páros egyik tagjának az autóból, és neki kellett gombra indítani az időmérést. Az időmérés végén ugyanúgy fotocellával zárták a szakaszt.

Ezek után fél négy tájban Nagymarosra érkezett a tikkadt mezőny, amely elfoglalta a főteret, ahol a látványos autós sereglet spontán kiállítást valósított meg – Egy 1976-os évjáratú, 8200 köbcentis Cadillac Eldorado Cabrióval, szép, nagydarab, nyolcas vassal járok a túrákra. Erre is mentem, tele vagyok jó élménnyel, nagyon kellemes, nagyon jól szervezett túra volt! – mesélte Vass István, régi veterános.

Mivel az ilyen túrákat illő kötelező oldtimer dzsemborival, díjkiosztóval zárni, így történt ez esetben is. A remek hangulatot és a fantasztikus látványt a háttérben feltűnő visegrádi vár sziluettje tette emlékezetessé.

Díjazottak

Oldtimer:

  1. Tóth Milán/Tóthné Máttyássy Adél
  2. Pálfi Péter/Pálfi Sándor
  3. Pintér Emil/Pintér-Varjas Vivien

Youngtimer:

  1. Szerencsés Árpád/Virág Ádám
  2. Turán Krisztián/Turán Nelli
  3. Váradi Ferenc Bence/Váradi Ferenc

 

szöveg: Váczy András, fotó: kapott