Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csodaszép autók esőfüggöny mögött Balatonfüreden

DSC 0709

Már-már hagyományosnak mondható a Concours d’Elegance Balatonfüreden, idén május 12-14 között nyolcadik alkalommal rendezték meg a veterán járművek rangos szépségversenyét. A muzeális járművek csodálói a Tagore sétányon ezúttal is elegáns és nagy múltú márkák parádéjában gyönyörködhettek. A veterán autók gördülő múzeumának is nevezett, nemzetközi viszonylatban is előkelő helyet foglaló rendezvényt idén első alkalommal az Autó Magazin és a Veterán Autó és Motor kiadója szervezte, hosszú évek tapasztalatával pedig besegített dr. Néveri István, a Magyar Veteránjárművesek Szövetségének főtitkára. Élményeit velünk is megosztotta.

– Az MG 100 éves évfordulójára emlékezve öt autóból és információs táblákból álló kiállítást szerveztünk kollégáimmal közösen. Kivittünk egy MG TD-t, egy kifogástalan állapotúra restaurált MG TF-et, egy nemzetközi viszonylatban is igen ritka 1933-as MG L versenyautót, és még két MG-t a hatvanas évekből – közölte a főtitkár, majd felidézte a múltidéző személy- és versenyautók szépségversenyének eseményeit.

– Az autók közül kettőt emelnék ki, az 1933-as Talbot Lago Le Mans versenyautót, amelyet Lakatos Ferenc restauráltatott, és Balatonfüreden mutatták be először a nagyközönségnek, a másik a Csüllög Zsolt által kiállított, 1954-es évjáratú Lancia Aurelia B20 GT. Mindkét autó különdíjat kapott. Sajnos, az időjárás nem volt kegyes hozzánk, jobban mondva, nem szépítve: pocsék idő volt! Jól megkaptunk a szelet, az esőt, a hideget. Bőrig áztunk és az autókat, motorkerékpárokat sem kímélte az időjárás, ennek ellenére a szervezők és az autósok becsületére mondva, minden programpontot végig vittünk és örömteli, hogy viszonylag nagy számban a közönség is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

– Pénteken Tihanyt és a Balaton-felvidéket érintő túrára indultunk tíz-tizenkét autóval – folytatta –, szombaton reggel pedig a Tagore sétányon ötven darab körüli autót és számos motorkerékpárt állítottunk ki. A rendezőket dicséri, hogy miként az előző években, ezúttal is komoly technikát vonultatott fel a színpad, konferanszié-színész-énekes gondoskodott a hangulatról, fantasztikus hangi adottságokkal, közben Bazsó Gábor „Karotta” egyesével bemutatta az autókat, és pár szavas interjúk keretében a tulajdonosokat is. Este pedig – és ez ugyancsak hagyomány már Balatonfüreden –, finom és elegáns gálavacsora fogadta a vendégeket az Hotel Annabella szállóban.

– Vasárnap lett volna a főesemény a Concours d’ Elegance elmaradhatatlan vörös szőnyegén. Sajnos ezt a programpontot teljes mértékben elmosta az eső, a díjkiosztót azért esernyők és a közönség részére felállított sátor alatt tartottuk meg. Összesen tizenkilenc különböző díj talált gazdára, a fődíjas, a Best of Show nyertese idén egy fantasztikusan megőrzött, eredeti állapotú, extra kivitelű, hatalmas méretű, 1960-as évjáratú amerikai cirkáló, egy Lincoln Continental lett. Végül a megszokottnál korábban, kicsivel egy óra után véget ért az idei Concours d’Elegance – zárta összefoglalóját dr. Néveri István.

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre