Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Concours d’ Elegance Balatonfüred – klasszikus járművek ünnepe

IMG 6723 resize

Már megszokottá vált, hogy a Balatonfüredi Concours d’ Elegance nagyszerű veteránautós rendezvénye nélkül nem indulhat a május és ezzel a balatoni szezon sem. Ráadásul idén május 10-12-én a vitorlás szezonnyitóval is egybeesett az esemény, mindkettő ugyanott és ugyanakkor zajlott. E körülmény és a kifogástalan májusi idő eredményeként szombat délelőtt egy gombostűt sem lehetett leejteni a Vitorlás téren és a Tagore sétányon.

Én egy szövegblokk vagyok. Kattints a szerkesztés gombra a szöveg megváltoztatásához. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leDe ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az autós és motoros rendezvény már pénteken elkezdődött. A rendezők egy festői szépségű Balaton-felvidéki túrával várták a résztvevőket, akiknek a többsége élt is a lehetőséggel és több mint száz kilométert autózott, miközben nagyszerű élményekkel lett gazdagabb. A befutót a Vitorlás térre, Magyarország egyik legszebb fekvésű közterére szervezték, nem is véletlenül, hiszen ekkorra már szinte hiánytalanul megérkezett a Concours teljes mezőnye a Vitorlás étteremben megrendezett fogadásra.o.

Szombaton aztán már végképp a veterán autók és motorkerékpárok játszották a főszerepet, közel száz jármű sorakozott fel a Tagore sétányon. Igen, voltak motorkerékpárok is, 2023-tól ugyanis a kétkerekűek is megbecsült résztvevői a rendezvénynek. Önálló díjazásban részesülnek és az autókhoz hasonlóan egyenként vonulnak fel a vörös szőnyegen, mindet bemutatják a közönségnek. A járművek bemutatása egyébként a Concours d’ Elegance típusú rendezvények elengedhetetlen része. Az autók és motorok egyenként gurulnak a nézők elé, akik néhány információt kapnak az adott típus jellemzőiről, majd a jelen lévő jármű egyedi jellegzetességeit, érdekességeit is megismerhetik.

A műsorvezető, Gábriel segédletével szombaton Bazsó Gábor, ismert becenevén Karotta, vasárnap délelőtt pedig dr. Néveri István vállalta a szakértő szerepét.

A felhozatal ismét tökéletes volt, látványos veteránok széles palettája érkezett a találkozóra. A legrégebben az 1914-es Skiff Labourdette-et gyártották, de a kínálatba még youngtimerek is befértek. Nemzetközi volt a mezőny, a szomszédos Ausztriából érkezett például egy 1929-es évjáratú Bugatti Typ 43 Grand Sport, amely a kor talán legsikeresebb versenyautójának, a Bugatti Typ 35-ösnek az utcai változata volt, s mint olyan, értékben sem lebecsülendő. Motorja a háború előtti motorépítés egyik legjelentősebb emléke, soros, nyolchengeres, 6604 köbcentiméteres. A rendezvény alkalmával többször is beindították a szerkezetet, amelynek nemcsak az ereje, de a hangja is lenyűgözőnek bizonyult.

Füreden még több második világháború előtti korszakból származó jármű is megfordult, Kisapáti István ezúttal a Steyr Typ VI-ost hozta el, amely – mint megtudtuk –, páratlan történettel rendelkezik, szinte újkorától hazai kézben van! Ezen kívül volt csodálatosan felújított Ford A modell is, a későbbi évekből Jaguar, Bentley és még sorolhatnánk a márkákat. Idén a fiatalabb korosztály is nagy számban volt jelen, BMW-ből pedig összesen hét darab, csodálatosan megőrzött, vagy restaurált autót mutattak be. Volt M30-as, 2000CS modell, E24-es, illetve egy youngtimernek számító Z3-as. Említésre érdemes még a két 968-as Porsche, egy kupé és egy kabrió, amelyek együtt szép látványt nyújtottak. Mindkettő eredeti és mégis hibátlan állapotban érkezett, szép példaként arra, hogy a szerető gondoskodást meghálálják az autók – esetenként úgy, hogy komoly értéket termelnek tulajdonosuknak.

A Balatonfüredi Concours d’ Elegance nagydíját idén az összesen 182 darabos példányszámban legyártott és hazánkban egyetlen példányban létező Facel Vega II-es kapta, amely a Kaáli Autó- és Motormúzeum egyik legféltettebb kincse. A korabeli luxusautó méltán nyerte el a nemzetközi zsűritől a Best of Show díjat. A fődíj mellett természetesen még számos díjat kiosztottak és a szervezők ezen kívül minden egyes résztvevőnek kedveskedtek a rendezvény emlékplakettjével is.

 

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre