Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

BMW 850 Ci

Nincs tökéletes autó és nem volt hibátlan a BMW kilencvenes években készült „nyolcas” sorozata sem, de vitán felül a valaha gyártott legszebb kupék közé tartoznak ezek a kocsik. Az E31-es széria tagjainak megjelenéséből áradó erőteljes vonzerő mértékét jelzi, hogy Marosi György, a Mercedes-Benz Classic Egyesület elnöke is tart egyet a gyűjteményében. Az alábbiakban ő 840-esét járjuk körbe.

CIMLAP2 1

Ezt az ikonikus grandturizmót nyolc- és tizenkét hengeres motorokkal is gyártották, az itt látható példány a „kisebbek” közé tartozik. Miért éppen egy ilyenre esett a választása? Megkockáztatom, nem a tizenkét hengeresek magasabb fogyasztása terelte a „szerény” étvágyú nyolchengeres felé…

Egyáltalán nem. Miként a múltban, most sem firtatja az ember egy nagy motorral felszerelt prémiumkupé étvágyát, el kell fogadni, hogy egy ilyen színvonalú sportkocsi hatalmas mennyiségű benzint képes lóerőkké alakítani. Azért vásároltam nyolchengeres E31-est, mert ennek a motorja nagyon strapabíró, megbízhatóság tekintetében nem képes vele versenyre kelni a tizenkét hengeres. Egyáltalán nem számít tehát a 286 és 300 lóerős teljesítmény közötti különbség, a nagyobb, vagy kisebb önsúly, azt szerettem volna, ha minél kevesebb problémával járna a BMW-m használata.

A gyártás beindításának időszakában azért okozott némi nehézséget az E31-es kupékra jellemző magas fogyasztás, nem?

Valóban, erre a típusra igaz az elkoptatott közhely, hogy rossz időben volt rossz helyen. Nagyon hosszú ideig fejlesztették a BMW mérnökei, 1983 és 1989 között alakították ki a sorozatgyártásra érett típust. Bemutatását követően aztán szinte azonnal kirobbant az Öböl- háború, aminek következtében drámai módon megemelkedtek az üzemanyagárak szerte a világon. Sem az Egyesült Államokban, sem Európában nem teljesültek hát a várt eladási számok, a nyolchengeres motorral felszerelt 840-esből például mindössze 7800 darabot készítettek, de a 850-esekkel együtt is alig harmincezer darab E31-es született.

Ha a magas fogyasztás akadálya is volt az eladások felfutásának, a Klaus Kapitza által megrajzolt formaterv segített az eredmények szépítésében, ugye?

Kétségtelen, hogy ez a BMW gyönyörű autó, amely technikáját illetően sok tekintetben megelőzte a korát. Ugyan a Mercedes-Benz Classic Egyesületet vezetem Magyarországon, mégis szükségét éreztem annak, hogy vásároljak egy ilyen autót a gyűjteményem számára.Nem is ez az első E31-esem, a kilencvenes években volt már kéziváltós 850-esem. Amely bár sosem volt jó, mindig volt valami baja, mégis a mai napig a legkedvesebb autómként emlékszem vissza rá. Sem alkatrész, sem szakember nem akadt hozzá itthon, ezért aztán Ausztriába, a Denzelhez jártam szervizeltetni, sajnos elég gyakran…

Létezett egy „kisebb” és egy „nagyobb” nyolchengeres motor, melyik mozgatja az egykori 850-es emlékére beszerzett 840-esét?

Mivel az autóm 1993-ban készült, még a „kisebb”, azaz 3982 köbcentiméteres motort találjuk a motortérben, az 1995-től gyártott kocsikba már a 4,4 literes került. Mindkettőhöz elérhető volt a hatsebességes Getrag manuális váltó, illetve az ötsebességes ZF automata, az én autómban az utóbbi látható.

 

Honnan érkezett Magyarországra az autó?

Egy Bécsben élő osztrák gyűjtőtől vettem 2016-ban. Az úriembernek bérháza volt Bécs belvárosában, alul pedig egy mélygarázsban tárolta a veteránautókból álló gyűjteményét. Ahogyan a gyűjtő idősebb lett, kiderült, hogy a kocsik nem érdeklik a gyerekeit, így aztán eladott közülük egyet-kettőt, így a BMW-t is.

Milyen állapotban volt az autó 2016-ban, milyen beavatkozásokon, felújításon esett át azóta?

Külsejét illetően nem változott, ugyanilyen volt akkor is, amikor megvettem és Magyarországra hoztam, de egyebekre nagyon sokat költöttem. Javítani kellett a futóművet, a költségeket pedig jelentősen megemelte, hogy a BMW elsőként ebbe a modellbe épített komplikált multilink, azaz többlengőkaros hátsó futóművet. A motor problémamentes, jól kitalált szerkezet, így ott a tömítések, folyadékok cseréjén kívül nem volt más tennivaló, ellenben a váltó felújítása komolyabb munkát igényelt és természetesen sok pénzt emésztett fel. Persze egyáltalán nem panaszkodom, hiszen ez a 840-es egy végig márkaszervizben gondozott, szervizkönyves autó 142 ezer kilométeres futásteljesítménnyel, rozsdamentes karosszériával.

A korróziómentesség a gyártó érdeme, vagy inkább a korábbi tulajdonosok gondosságát dicséri?

Ez a típus prémiumautóhoz illő felületkezelést kapott, azonban csodák nincsenek. A Németország északi részén, illetve Ausztria magasabban fekvő területein, vagyis az erőteljesen sózott utakon közlekedő E31-esek rozsdásodnak. Persze ezt az autót többnyire idényautónak vásárolták a maga idejében, télen letették, így nem lehetetlen rozsdamenteset találni belőle.

Említette, hogy a kilencvenes években használt 850-ese kézi váltós volt, míg az aktuális 840-ese automata. Milyen különbségek érezhetők vezetés közben?

A motorok teljesítménye közötti tizenvalahány lóerőnyi különbség elhanyagolható, azért is, mert a V12-esek önsúlya magasabb. Ellenben az automatához képest a manuális váltóval felszerelt autók tökéletes sportkocsik, a vezető kiaknázhatja a motorokban rejlő potenciált, vezetni őket tökéletes élmény. Leírhatatlan élvezet egy olyan autóval közlekedni.

Annak oka, hogy nem keresett a gyűjteményébe kézi váltós modellt, talán a Bécsben talált autó kivételes állapota volt?

Ez a kocsi valóban nagyon megkímélt állapotban maradt meg, ráadásul kívül-belül különleges részletekkel rendelkezik. A színe úgynevezett tobacco-blau, ilyenre csak ötszáz darab E31-est
fényeztek a mindösszesen legyártott harmincezer darabos mennyiségből. Különleges a bicolor belső is, de a karosszérián látható kiegészítők úgyszintén. Ez a kocsi látszólag M-es változat, ugyanis gyárilag úgynevezett M-packetet kapott, vagyis a sportos kiadásra jellemző első és hátsó lökhárítót, valamint a küszöböt. A felszereltsége egyébként a kilencvenes évek luxusautóit idézi a memóriás-motoros üléssel, a tempomattal, a nyitható tetővel, automata klímával, ABS-el és ASR-el, illetve a vezető oldalára beépített egyetlen légzsákkal.

Nagyon nehéz alkatrészekkel ellátni ezt a viszonylag ritka, komplikált és korosodó csúcs-BMW-t?

Komoly utánajárás szükséges hozzá. Természetesen érdemes a hazai márkaképviseletnél próbálkozni, az így el nem érhető alkatrészek pedig előfordulhatnak az internetes hirdetőknél, mondanom sem kell, hogy horribilis árakon. Az eladók egyébként többnyire németek, svájciak. Az Egyesült Államokból a magas szállítási költségek miatt nem éri meg alkatrészt rendelni.

Milyen alkatrészekre vár most a 840-es?

A két hátsó kipufogódob korrodálódott, cserélni fogom őket. Ugyan még nem lyukas egyik se, de megértettek a cserére. Az egyiket már sikerült megvásárolnom, de a másik után még folyik a kutatás. Lehet persze erre szakosodott gyártóktól másolatokat venni, de én gyárit szeretnék, így várnom kell. Egyébként a dobra szerelt kipufogóvég az egyik olyan részlet, ami alkalmas a 850-es és a 840-es modellek megkülönböztetésére. Az előbbinél szögletes, az utóbbinál kerek volt a két pár, vagyis négy cső végének kialakítása.

Borítékolom a válaszát, de megkérdezem, mennyiben képes egy ilyen youngtimer felvenni a modern forgalom ritmusát?

Egyáltalán nem érezni, hogy egy közel harmincéves autóban ülünk. A dinamikára egy rossz szavunk se lehet, talán soknak, túlzásnak is érzem néha az erejét, de ez nem meglepő. Az E31-est örömautónak alkották meg abban a korban, amikor még nem számítottak azok a dolgok, amik miatt manapság már nem készülhetnek hasonlóan gyönyörű és élvezetes autók.

 

DSC 2794

A „Hatos” nyomában

Az M24-es sorozatszámmal jelölt „hatos” sportkupékat leváltó E31-es BMW kupékat 1990 és 1999 között gyártották V8 és V12-es motorokkal. A fotókon látható 840-es modellt az M60B40 jelzésű motor hajtja, amelyet Bosch Motronic befecskendező rendszerrel, háromutas katalizátorral és lambda szondával is kiegészítettek. A 3982 köbcentiméteres, dupla vezérműtengelyes (DOHC) motor 5800-as fordulaton 286 lóerőt ad a hátsó kerekeknek, a maximális forgatónyomaték 400 newtonméter 4500-as fordulatnál. A jármű tengelytávja kupétól tekintélyes – 2684 milliméter -, ugyanis az autó nem a sportkupék, sokkal inkább a grandturizmók osztályában játszik. Erre utal a 4780 milliméteres hosszúság, valamint az 1855 milliméteres szélesség is. Az alacsony építés – az autó legmagasabb pontja 1340 milliméterre van az aszfalttól -, valamint a szélcsatornás tesztelés és a számítógépek bevonásával tervezett aerodinamikus formaterv eredményeként a karosszéria légellenállási együtthatója mindössze 0,29. Az 1780 kilogrammos gépkocsi végsebessége ezzel a motorral 250 kilométer lehet óránként.

szerző: Szalkai Tamás, fotók: Diósi Imre.