Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Autómodell-rajongók találkozója Kispesten

IMG 5994 resize

Idén már harmadszor, március 24-én rendezték meg a Kispesti Művelődési Otthonban (KMO) a térség legnagyobb autómodell börzéjét. Újabb Matchboxok, Hot Wheelsek, Majorettek, Bburagók és AutoArt – végtelenségig lehet sorolni a gyártmányokat – mellett rég kifutott, már nem gyártott, antik autómodellek cseréltek gazdát. A KMO Autómodell Börze- és Találkozó kínálatában az 1:87-es méretaránytól az 1:12-ig mindenféle méret szerepelt, és ha ez nem lett volna elég, autómodell kiegészítőket, szakirodalmat és rengeteg egyéb mütyürt is árusítottak. Autómodelleket övező szubkultúráról, a találkozó időzítéséről Közantal Ákos szervezőt kérdeztük.

– Mióta szerveztek Magyarországon Autómodell Börzét?

– A kilencvenes évek elején, a Kelenvölgyi Művelődési Házban szerveződött Autómodell Klubból nőtték ki magukat az első autómodell kiállítások és börzék. Az akkori elkötelezett gyűjtőknek-szervezőknek, Berta Jánosnak és Juhász Péternek köszönhetjük az itthoni autómodell kultúra kibontakozását. Eleinte csak pár gyűjtő cserélgette egymás között a megunt vagy fölöslegessé vált autóit, majd egyre többen árulgatták az innét-onnét beszerzett vagy megmaradt kisautóikat.

– A szervezés terhe most a te válladon van?

– Igen, de nem tartom tehernek, azzal a témával foglalkozom, amit szeretek. Nem kis szerénytelenséggel elmondhatom, hogy kemény, folyamatos figyelmet igénylő, következetes munka árán sikerült a KMO-ban nemcsak Magyarország, hanem Középkelet-Európa egyik legnagyobb autómodell börzéjét, seregszemléjét megvalósítanunk. Ez sokakat inspirált mind itthon, mind a környező országokban. Például Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Horvátországban is szerveződtek hasonló jellegű, kisebb-nagyobb rendezvények.

– Itthon a ti rendezvényetek a legnagyobb. Külföldön is terjed a híre?

– Igen. Büszkén állítom, hogy a börzénk nemzetközi, mert a szomszédos országokon kívül – a teljesség igénye nélkül – Csehországból, Lengyelországból, Németországból és Olaszországból is jöttek árusok, meg persze vásárlók is.

– Szervezőként figyelemmel kell lenned sokféle-fajta kívánságra, elvárásra?

– Igen, legfőképpen azért, mert természetesen különbözőek vagyunk. Ki úgy szereti bemutatni a kollekcióját, mint egy autókiállítás standját, reflektorokkal. Mások úgy, mintha otthon lenne, kisautós oltárként, hangulatvilágítással. Az nagyban segít a szervezésben, hogy az asztal mindkét oldalán álltam már. Az automobilia, azaz az autómodell, autós szakirodalom, autós emléktárgy, és minden, ami az autózással kapcsolatos érdekel, gyűjtő vagyok, így átérzem mindegyik oldal lelkületét, igényét. Hozzáteszem, hogy egy-egy kellemesen eltöltött, sikeres börze mögött nagyon sok szervezőmunka van.

– Miért ennyire népszerű az autómodell gyűjtés?

– Azért, mert az autómodell technikatörténeti szubkultúrája „szemet gyönyörködtetően” összetett, olyan, mint a valós autózás, csak kicsiben. Mondhatni kapudrog az autózásban vagy az autómobilizmusban, mert minden gyerek egy kisautóval kezdte és autós felnőtt lesz belőle.

– Hogyan sikerült a mai börze?

– Szerintem bőven hoztuk az igazán jó szintet. Úgy tapasztaltam, hogy a vásárlók többsége is megtalálta azt, amire fájt a foga, és az árusok is elégedettek voltak. Mindenki elégedetten tért haza, a vásárló az új portékával, az árus megcsappant árukészlettel. Megítélésem szerint ma klasszikus win‑win helyzet állt elő.

– Számít, hogy mindkét oldal, eladó és vásárló is elégedett legyen?

– Így van. Nagyon sok energiát fordítunk a hirdetésekre, közösségi oldalak fejlesztésére azért, hogy új embereket, új gyűjtőket, a téma iránt érdeklődőket találjunk. Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy ha a vásárló elégedett, akkor az árus is elégedett lesz, és ezen keresztül mi is elégedettek leszünk.

– Mikor lesz legközelebb modellbörze?

– Április 20-án, azt követően pedig május 12-én és június 16-án, majd kis nyári szünetet követően ősztől ismét havonta lesz KMO Autómodell Börze!

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre