Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Amphicar 770

veteran autokiallitas dio 2014 519 resize

Ezt a kis kétéltű autót Nyugat-Németországban gyártották sorozatban 1961 és 1965 között. Hans Trippel tervezte . A négy év alatt legyártott 3878 darab nagy része az USA-ban talált gazdára. A magas kabrió jellegű karosszérián rögtön szembe ötlik a hátsó két nagy propeller mely a vízen haladásról gondoskodik meg a vízi közlekedéshez nélkülözhetetlen jelzőfény és zászlótartó. Természetesen hajó vezetői jogosítvány is szükséges a hajókázáshoz.

 

A hátsó traktusba került a Triumph 1147 cm3-es, 43 lóerős motorja amivel a Heraldban is találkozhatunk. Négysebességes váltóját üresbe kell rakni a vízbe ereszkedéshez. Ekkor egy kis karral lehet kapcsolni az előre-hátramenetet, ami a propeller forgásirányát változtatja. A vízben az első kerekek végzik a kormányzást. Vízen 7csomós, szárazföldön 70 mérföldes sebességgel tud haladni, ezt jelenti a 770-es típusjel. Exportálták még az Egyesült Királyságba jobb kormányos változatban és használta a berlini rendőrség és a vízimentők is.

 

Amphicar

 

Bár nem a nagy hullámokra tervezték, de 1968-ban átszelték vele a La Manche csatornát, 1965-ben túráztak vele a Yukon folyó alaszkai szakaszán és a 1970-es évek végén áthajóztak vele San Diegoból Santa Catalina szigetére.

 

 

foto 1

Mégis ez a jármű a csendes vizű tavakon érzi jól magát. Éppen ezért a sok Amphicar fan az úsztatásokat az amerikai és kanadai tavakhoz szervezi.A legnagyobb esemény, amikor minden évben július negyedik hetében összegyűlnek a tulajdonosok az Ohio állambeli St Marys Grand Lake nevű tavánál vízre csobbannak kis kedvencükkel.

 

amphibious car meet 7