Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

American Car Club Hungary 51. Amcsi kocsik a Csattogó völgyben

20230902 124317

Szeptember 1-2-3-án a Dunakanyar északi oldalán, a Börzsöny lábánál, Verőcén, a Csattogó völgyi üdülőben rendezték meg az American Car Club Hungary 51. elnevezésű amerikai autós találkozót. Visszaemlékezés gyanánt erről beszélgetünk Mihálszky Tamással, az ACCH elnökével.

– Miért szerepel az 51-es szám a találkozó elnevezésében?

– Nem az 51-es körzet miatt… Az ország egyik legnagyobb múltú, hivatalosan bejegyzett autós klubja vagyunk, mely 1995 óta működik, és szezononként átlagosan két, egész hétvégés találkozót rendezünk. Néhányat kényszerből kihagytunk, így jutottunk el az 51-es számhoz. A kezdetek óta jó pár helyszínen megfordultunk, néhányat kinőttünk, egyet átépítettek, de volt olyan is, ami egyszerűen nem vált be.

– Jártatok már Verőcén?

– Igen, tavaly itt voltunk, egyébként először. Nagyon tetszett mindenkinek a gyönyörűen karbantartott park, ami számos programra alkalmas és szálláslehetőségek is vannak, úgymint kis faház, nagyobb faház, illetve kemping, ahová lakókocsikkal lehet beállni. Sövény választja el a többi résztől a medencét, aztán találunk itt mini golfpályát, saját büfét, focipályát, kosárlabdapályát, melyeket lehetett használni is. Így volt most is. „Három-plusz-egy” napos buli volt, a nulladik napon és pénteken érkeztek a klubtagok. Szokásunkhoz híven, szombaton csináltunk olyan programokat, amelyek elsősorban a nagyközönségnek szóltak, a többi idő pedig többnyire a klubélet köré szerveződött. Ennek megfelelően szombaton sokkal többen is voltak, a csapat jó része csak ezen a napon jött el. Délelőtt felgyülemlett a tisztelt nagyérdemű meg az autós közönség, délben volt az autós felvonulásunk. Nagymaros irányába mentünk, aztán Nagymaros főteréről indultunk vissza. Ámde olyan sokan voltunk, hogy a visszafordulásnál háromfelé osztódott a csapat, nem tudtunk együtt kifordulni, annyi autó volt, hogy teljesen megbénítottuk volna az út forgalmát!

– Mennyien voltatok?

– Szerintem száz körül volt a felvonuló autók száma.

– Mi történt ezután?

– Miután mindannyian visszaértünk a Csattogó-völgybe, elkezdődött a szokásos díjkiosztó.

– Kiket díjaztatok?

– Szakmai zsűri segítségével tizenöt különleges autót, közöttük volt újabb és régebbi is. Külön díjat kapott a legöregebb autó, aztán a legmesszebbről érkezett járműveket is jutalmaztuk, utóbbi díjra elsősorban a sok külföldi résztvevő egyike számíthatott. Jöttek ugyanis Németországból, Lengyelországból, a legtöbben pedig Szlovákiából, abszolút nemzetközire sikerült a találkozó!

– Melyikük vitte el a legtávolabbról érkezettnek járó díjat?

– Lengyel és német rendszámos autók kaptak ilyen elismerést, de még a harmadik legtávolabbi is száz kilométer körül autózott, ami igen szép táv, ha veterán autókról beszélünk. Ő egyébként szlovákiai magyar volt, 1978-as Chevrolet Camaróval.

– Hogyan zajlott a díjkiosztó?

– Az ajándék és díszoklevél átadásával egyidejűleg röviden bemutattuk az autót és gazdáját, megfűszerezve egy kis típustörténettel.

– A díjkiosztó után biztosan volt játékos ünneplés, azaz a buli sem maradt el, ugye?

– Tombolát húztunk, rengeteg ajándékunk volt, legtöbb a K2 Autó jóvoltából, akik autóápolási felszerelések értékesítésével foglalkoznak és már régóta a támogatóink is egyben. Klubtagságival például 10%-os kedvezménnyel vásárolhatunk webáruházukban.

– Milyen nyeremények voltak még?

– Rengeteg és sokféle. Ajándékkosarat készítettünk sulikezdéshez a gyerekeknek, voltak játékot, matchboxok, autóformájú plüss párnák, amerikai és magyar baseball sapkák. A felnőtteknek általában az autóval kapcsolatos ajándékot adtunk vagy egyéb relikviákat, például amerikai retro táblákat. Naplemente után pedig meglepetés lézershow volt, előre megírt zenei aláfestéssel, ami mindenkinek nagyon tetszett.

 

Vasárnap elégedetten pakolt össze az élménydús találkozóval elégedett autós társaság. Vélhetően többen már a következő, sikeres találkozóra készültek gondolatban. Nem is kell rá sokat várni, szeptember 17-én újra összejönnek az amerikai vasak a Liszt Ferenc repülőtéren, az Aeroparkban. Azon találkozón 1995 előtt gyártott amerikai vasak gyűlnek majd össze, gazdáik találkoznak a többi veterán autóval, motorral és repülővel az Oldtimer & Youngtimer Cars & Planes rendezvényen.

 

szöveg: Váczy András, fotó: ACCH