Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

AmCars vol. 15. Aeropark

DSC 0611

Május 12-én, vasárnap az AmCars szervezésében újra megtöltötték az amerikai vasak az
Aeropark minden szabad zugát. Az AmCars vol.15. Amerikai Autós Roadshow Repülőkkel elnevezésű rendezvény hagyományaihoz hű volt annyiban is, hogy újabb rekord született a résztvevők számát illetően – erről is mesélt a Veterán Garázs Magazinnak az esemény szervezője és az American Car Club Hungary elnöke, Mihálszky Tamás.

– Örömmel újságolhatom, hogy május 12-én minden eddigi rekordot megdöntve, kis híján ötszáz amerikai gyártmányú vas kellette magát az Aeroparkban. Minden jármű kapott egy ajándék matricát, amelyből ötszázat gyártottunk és amelyből alig maradt pár darab.  A szokásos négy sor helyett így aztán hat sorba rendeztük az autókat és a motorkerékpárokat, de a végén még ez se volt elég és megteltek a sorok között szabadon hagyott utak és a repülőgépek mögötti területek is! A tizenötödik jubileumhoz méltóan óriási siker volt a rendezvény, ahol a megszokott autó-bemutatókon kívül meglepetés programok is voltak. A gyönyörű időben a motorok is szép számmal vonultak fel. Kétkerekű Harley Davidsonok mellett volt gyári háromkerekű – úgynevezett trike – is, sőt, Indianokat és custom, vagyis épített motorkerékpárok is láttam. Az említett trike gazdája egyébként „Különleges jármű” díjjal távozhatott, ebből húsz darabot oszt ki a szakmai zsűri az arra érdemes autóknak, illetve motoroknak.

– Milyen volt az autókínálat?
– Lélegzetelállító. A legöregebb résztvevő egy 1923-as évjáratú Chevrolet volt, de érkezett harmincas és sok ötvenes években készült autó is. A legkülönbözőbb „fecskefarkak” meredeztek az ég felé, Cadillac Eldorado, Chevrolet Impala, Chrysler Newport. Vérbeli „muscle car”-ok is szép számmal voltak a hatvanas-hetvenes évekből, például Dodge Dart vagy Starsky és Hutch-féle Ford Gran Torino a jellegzetes fehér mintával az oldalán. És ha már filmes autó, jelen volt K.I.T.T. is a Knight Rider-ből és Dirk Digler tűzpiros Corvette-je a Boogie Nights-ból. Továbbá két Viper is ellátogatott hozzánk! Természetesen nagyon sok Ford Mustangot is láthattak az érdeklődők, melyekből a legizgalmasabb a ritka 1967-es Fastback és a hasonló korú kabrió volt. Az AMTS-en bemutatott Corvette-evolúció is majdnem hiánytalanul megjelent, hiszen a másodiktól kezdve a legújabb nyolcas sorozat is látható volt. Anniversary Corvette tulajdonosaként ez különösen nagy öröm volt számomra. A sportosabb amerikai autók mellett több pick-up és kis lakóbusz is parkolt a rendezvényen, katonai autókból pedig Willys és Humvee is. Aki ellátogatott a rendezvényünkre nagyon komoly, ritka és érdekes gépeket láthatott.

– Milyen programok várták a közönséget az autókon kívül?
– Nincs amerikai autós rendezvény kalóriadús ételek nélkül, az Aeroparkban is csúcsra jártak
a büfék. Kézműves hamburgert, melegszendvicset, klasszikus csavart és Levendula fagyit,
kürtőskalácsot, lángost, extra kávékat árultak az árusok, sőt újdonságként a Fish and Chips halbár is jelen volt, ahol különleges sült halas-krumplis ételekből is lehetett válogatni, többnyire harcsából.  A szuvenír árusoknál voltak eredeti amerikai rendszámtáblák, Nascar kisautók, retro reklámok, fém falitáblák, kulcstartók és pólók. Arcfestés és légvár szórakoztatta a gyerekeket, a repülőgépek iránt érdeklődők pedig az Aeropark látogatható
gépeibe tehettek kirándulást. A Tu-154-es és az IL-18-as nemcsak nyitva állt, de a
Malév egykori pilótái meséltek róluk kalandos, érdekes sztorikat, végig a nap folyamán.
– Milyen műsorokkal, látványosságokkal készültetek még?
– Egész nap egy 1960-as Chevrolet Impala csomagtartójába épített bakelit lemezes dj pulton nyomta Rockin’ Doky a rock and rollt és M-Sky a funky-t. Ebéd után Elvis by Tom lépett fel, aki instrumentális alapokra énekelt Elvis dalokat, majd a „Törvényenkívüliek” nevű kaszkadőrcsapat tartott látványos bemutatót. Ők esnek-kelnek, verekednek, illetve sok tüzes bemutatójuk is van, persze az Aeroparkban nem „tüzeskedhettek”, ellenben verekedtek egy jót. Aki járatos a hazai pankrátorok világában, bizonyosan ismeri Ozzy Spencert. Ő is itt volt és együtt, klasszikus western ruházatban fergeteges bunyót mutattak be. A murvás talajon nagyokat puffantak a „verekedők”, szállt a por, mint egy jóféle westernben. Ozzy – hasonlóan a Bud Spencer filmekhez – messzire dobálta „támadóit”. Repkedtek a „rosszfiúk”, nagyon klassz, élethű bemutató volt, mindenki élvezte.
– Idén is díjaztátok a legszebb, legöregebb, legmesszebbről érkezett járművek tulajdonosait?
– Természetesen a díjak idén se maradtak el. A résztvevők nagy száma és az Aeropark
méretei miatt a díjátadó nem a megszokott mederben zajlott. Körbejártunk és az amerikai autók rendszámának megfelelő méretű okleveleket az autók rendszámához helyeztük el. A legmesszebbről egyébként idén egy nagyon fiatal hölgy érkezett; 992 kilométert autózott Németországból, egy 1981-es, csodálatosan felújított Pontiac Trans Am-el. Elmondása szerint Magyarországon fog egyetemre járni, úgyhogy kell egy biztonságos parkoló a kocsinak, továbbá egyből be is lépett az American Car Club Hungary-ba. Gondolom, az urak körében osztatlan sikert fog aratni! Messziről érkeztek továbbá kelet-Magyarországról és Szlovákiából is, rácáfolva az öreg amerikai autók megbízhatatlanságáról keringő híresztelésekre.

– Úgy érzem, hogy vasárnap mindenki elégedett lehetett, a szervező, a résztvevők és a
látogatók egyaránt. Lehetett volna teljesebb, kielégítőbb az AmCars vol.15.?
– Azt hiszem, nem lehetett volna tovább fokozni a hangulatot. Az időjárás olyannyira a kegyeibe fogadott bennünket, hogy a napsütés mellett még a nagy utasszállítók egy másik légifolyosót használtak, így nem zúgtak el felettünk időről időre, csak a kisebb repülők, jet-ek. A hangorkánról ezért a V8-as motorok gondoskodtak.
– Mikor lesz a legközelebb amerikai autós rendezvényetek?
– Egy hónap múlva, június 15-én Alsónémediben, az Öreg-tó partján. Az American Car Club 52. találkozója háromnapos dzsembori, amelyre szeretettel várunk minden érdeklődőt, ahol a szombat a nagyközönségé, rengeteg programmal, a többi nap pedig a klubtagoké! A környezet csodás; tóparti bungalók, vizibicikli, játszótér és persze rengeteg amerikai autó vár majd!

https://facebook.com/events/s/52-acch-amerikai-autos-talalko/3806221836331755/

 

 

 

szöveg: Szalkai Tamás, Mihálszky Tamás

Képek: MihaPhoto, Sánta Edit, PeeRoS, Bazsi