Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Alfa City – nyári alfás mulatságok

Copy of AC230707Sz 01505 resize

Ezerkétszáz Alfa Romeo és több mint négyezer látogató érkezett július 7-én és 8-án AlfaCitybe, amelyet immár 16. alkalommal rendezett meg az Alfa Amore. A rendezvény történelme során megjárta már Esztergomot, Komáromot, Balatonfüredet és Zánkát is, a dunaújvárosi Szalki-sziget pedig már harmadik alkalommal adott otthont számukra.

– Az a célunk, hogy összegyűjtsük a magyarországi Alfásokat, legyen nekik ez egy találkozási pont, függetlenül attól, hogy a márkán belül milyen autójuk van. A legolcsóbbtól a legdrágábbig, itt mindent megtalálsz. Azt szoktam mondani, hogy a háromszázezer forintos Alfától a 40-50 milliós ritkaságokig van itt minden – vallja Halápi Zsolt főszervező. Ami pedig az oldtimer szekciót illeti: – Izgalmas volt, több mint harminc oldtimer autót sikerült összegyűjteni és kiállítani. Nagyon sok Alfa 75-ös volt, régi Alfa Bertone GT-k. Ezek egyébként ritkaságok, de nálunk nem annyira, mert ők egy visszajáró közösség.

Idén a legérdekesebb egy Alfa Romeo Junior Zagato Z 1660-as volt, ami ritkaság, mert összesen négyszáz darabot gyártottak. Az egyik pedig Magyarországon van, gyakorlatilag kifogástalan állapotban, oldtimer rendszámmal! – közölte Zsolt, ezt követően természetesen megkerestük a szóban forgó autó tulajdonosát, Páli Rómeót is, aki az osztrák határ mellől, Szentgotthárdról jött a találkozóra – Azért vagyok itt, mert egyrészt ez Európa legnagyobb alfás találkozója, másrészt a márka barátai nagyon összetartó közösséget alkotnak Magyarországon, harmadrészt pedig egy csomó emberrel csak itt és így tudok találkozni egy évben egyszer. Kapcsolattartásra, barátságok ápolására ez remek alkalom. Az alfások tök jó arcok, nemcsak az Alfáról, mindenről lehet velük beszélgetni. Itt pedig olyan színes és laza volt a program, hogy bőven volt rá idő és alkalom – közölte velünk Rómeó.

Halápi Zsolt a rendezvény főbb programpontjairól ilyen összefoglalót adott: – Idén újra rendes nagyszínpadot építettünk, amely elé egy autós dobogó is került, így volt lehetőség megcsodálni többek között egy Olaszországból érkezett tűzoltó 33-ast és egy egykoron a pénzügyőrséget szolgáló 155-öst is. De állt a dobogón egy olyan 33-as is, amelynek utánfutója egy félbevágott 33-asból készült. Az amúgy az Alfa Romeo Club Magyarország standján megtekinthető különleges darabot a színpadon is bemutatta építője, Fábián Robi. Külön megemlékeztünk a 2023-ban immár negyvenéves Alfa Romeo 33-asról, amelyből több példány Olaszországból érkezett. A rendezvényen bemutattuk a vadonatúj plug-in hibrid Tonalét is, amely tavasztól már Magyarországon is rendelhető. Az Alfa Romeo első zöldrendszámos modellje akár 800 kilométert is képes megtenni teljesen elektromos üzemmódban. Az AlfaCity legöregebb autója ellenben egy 1965-ös zöld Giulia TI volt, amely Ausztriából érkezett, s talán a legizgalmasabb autó pedig a már említett 1971-es, kék Junior Zagato volt – jelentette ki Zsolt, akitől megtudtam, hogy sokan külföldről érkeztek – Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, és Olaszországból is jöttek vendégek, összesen tizenhárom darab Alfa Romeóval. Kettővel több mint ezerötszáz kilométert autóztak, mindkét autót és a klubjukat, a Club Alfisti in Pattuglia ONLUS-t is bemutatták a színpadon.

A műsorvezetést egyébként az általam és a régebbi Alfások körében jól ismert és kedvelt Hangya végezte, ő tartotta a frontot. Szombaton pedig megérkezett Rákóczi Feri is, aki azon túl, hogy a márka magyarországi nagykövete, már évek óta alapembere a rendezvénynek is, mint műsorvezető. Az AlfaCityben Vályi István, a Speedzone.hu újságírója mesélte el az idén százéves lóhere szimbólum történetét. De volt baleset-megelőzési előadás is, Pintér József rendőr főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője munkája során rengetegszer megtapasztalta, hogyan öl a gyorshajtás, a mobiltelefon, az alkohol és a felelőtlenség. Ezt próbálta meg átadni a népes hallgatóságának – közölte Zsolt, aki kérdésemre elárulta, hogy idén is szóba került az örök téma, az olaj kérdése: – A MOL-LUB szakértői segítségével az olyan klasszikus, időnként vérre menő kérdésekre kaphattunk válaszokat, mint milyen motorolaj is való az autóinkba, javítható-e a motorolaj utólagosan adalékoló szerekkel, ugyanazt tudja-e két 5W-30-as motorolaj? De ha már ott voltak a szakértők, kitértek olyan izgalmas kérdésekre is, hogy miért írnak elő a járműgyártók egyre alacsonyabb viszkozitású olajokat, vagy hogy mi az olajdiagnosztika és mik az előnyei. Lakatos Tibor, az Alfa Romeo F1-es csapatának karbontechnikusa pedig több versenyautóalkatrészt is bemutatott a színpadon, sőt egy eredeti Alfa Romeo felnit is felajánlott az AlfaCity tombolájára! – És mivel fesztivál nincs játék, zene és buli nélkül, idén sem maradtak el ezek sem – Gyerekeknek volt ugrálóvár, körhinta, gyerekszínpad, kötélhúzás, arcfestés, zsonglőrök és gólyalábasok. Napközben fellépett az utcazenészekből álló AlfaCity Band, sőt egy húszfős tánccsoport is előadta karnevál témájú showműsorát, amelyben hatalmas szárnyak játszották a főszerepet. Kora este pedig az EZ Fight zenekar lépett fel, akik kedveskedve nekünk, nem másról, mint az Alfa Romeókról és magáról az AlfaCityről írtak egy számot. Így már a klasszikus, Payer András nevével fémjelzett Alfa Romeo című szám és az amorésok által írt és előadott ikonikus Alfa Rap mellett újabb magyar alfás zenével is büszkélkedhetünk!

Az esti bulikról sztár DJ-k gondoskodtak, pénteken az év Rádió 1-es DJ-je, Regán Lili, majd Náksi, és DJ Miller zenélt, szombat este pedig Nigel Stately és Guido szórakoztatta a bulizni vágyókat. Mivel több cateringes szolgáltató estére is maradt, így még csak szomjan sem maradtak a nagy buli közben az alfások. A rutinos kempingezők mindennel készültek, mi szem-szájnak ingere. A grillezésen és bográcsozáson túl volt, aki még pizzasütő kemencét is hozott magával, hogy eredeti olasz receptek alapján, saját kézzel készített olasz pizzákkal kedveskedjen a társaságának. És bizony, előkerültek a házipálinkák… Volt persze játék is. Az AlfaCity Magazinban egy pecsételős játék során öt helyszínt kellett felkeresni ahhoz, hogy az öt pecsétet megszerezve tombolasorsoláson vegyen részt a játékos. Ennek fődíja egy, a helyszínen elkészült airbrush festmény volt, alfás lóhere főmotívummal. Idén is sikerrel zajlott az Alfás tetoválások versenye – zárta a fesztiválról szóló emlékeztetőjét Halápi Zsolt.

Az AlfaCity csapata jövőre várja olyan tehetséges (alfás) fiatalok jelentkezését, akik szívesen megmutatnák produkciójukat a rendezvény színpadán, a produkció lehet zene, tánc, akrobatika. Jelentkezni már most lehet: info@alfacity.hu

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre és Németh Szabolcs