Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A törpeautók aranykora Európában

Voisin Biscuter 1947
Voisin Biscuter 1947

A microcar meghatározása nem könnyű feladat. Általában az 500 ccm alatti motorméret számít , de meghatározó lehet a súly, az alapterület és egyéb tényezők is.Többnyire farmotoros autók voltak ritka kivételtől eltekintve egy vagy kettő utas szállítására tervezve. A mérnökök fantáziája sok egymással nehezen összehasonlítható törpét hozott létre.

A kezdet még a háború előtti időkre nyúlik vissza, mikor az autógyártás még a tehetősebb vásárlók kegyeit kereste. De már ekkor is voltak autógyártók , Austin, Fiat, Hanomag, BMW, Mochet. stb, melyek meglátták a kispénzű vásárlók piaci igényeit is. Ekkortájt a motorkerékpár volt a nészerű közlekedési eszköz. Erre a piacra próbáltak betörni a motornál nem sokkal drágább, de kényelmesebb, biztonságosabb három illetve négykerekű járművekkel.

A törpeautók igazi térnyerése az 50-es, 60-as években következett be. A háborút követő nehéz gazdasági helyzet, a nyersanyagok, az üzemanyag szűkössége vagy hiánya ezeket a közlekedési eszközöket tették lehetővé a mobilitási igények kielégítésére. A robogóhoz ez is előrelépést jelentett. A legyártott darabszám a sokszínűség ellenére változó képet mutatott. A Peel 50-ből csak ötvenet gyártottak, BMW Isettából 150 ezret. A Fiat Topolinóból 520 ezer darabot adtak el 1936 és 1955 között. Sok gyártó próbált szerencsét , de csak keveseknek sikerült megmaradni ezen a piacon. Országonként eltérő adókedvezmények illették meg azokat akik ilyen járművet vásároltak. Ahogy fejlődött a gazdaság , úgy nőttek az igények a gyorsabb, tágasabb, biztonságosabb autók iránt. Persze a városi közlekedés, a parkolóhelyek hiánya és a gazdaságosság igénye miatt folyamatos maradt az igény a kisautókra. de a microcar világ a 60-as évek második felétől fokozatosan elmúlt.

Anglia törpeautói

Franciaország törpeautói

Nyugatnémet törpeautók

Olaszország törpeautói