Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szamócza kincsei Mátrafüreden

DSC 7802

Előző cikkünkben végig kísérhetjük Szabó László (barátai, jó ismerősei körében Szamócza) autómániájának történetét. Csakhogy Laci nemcsak ebben jeleskedik, hanem ezzel összefüggésben van neki egy másik: a gyűjtés. Ahol jár, amit meglát és keze ügyébe kerül, máris viszi. Mátrafüredi háza, úgy, ahogy rendszerezve, zsúfolásig tele gyűjtemény cókmókkal.

Az, hogy hogyan ivódott bele a halmozási szenvedély, elmeséli ő maga.

– Mátra gyönyörű fővárosában, 69 évvel ezelőtt Gyöngyösön születtem. Lokálpatrióta vagyok. Itt jártam iskolába, gépipari technikumba, voltam gépszerelő- és karbantartó lakatos, de semennyit sem dolgoztam a szakmámból – hanem buszozott és kamionozott. – 1989 óta úton vagyok, egész Európát bejártam, átmentem Ázsiába, Afrikába. Hárommillió kilométerig számoltam a megtett kilométereket.
Rendszerváltás után a Honda Hungária disztribútorokat és kereskedőket keresett: – Én 91-től 94-ig Honda márkakereskedővé avanzsáltam magam. Mindenfélével foglalkoztunk a búvárfelszereléstől kezdve a kertikapától a fűnyíróig. Az én üzletem a mezőgazdasági gépek, plusz motorkerékpár volt. Ezt csinálgattuk évekig, aztán szépen belebuktunk…

– akikkel Laci szerződött, kihátráltak mellőle, egyedül nem tudta folytatni: – Sajnos, megszüntettem a céget,
és innen jött az, hogy mitévő legyek – hozta a sors, Itáliában megismerkedett Schmidt Róbert étteremtulajjal, és a személyi sofőrje lett, majd az Eurotoursnál emeletes buszokkal hajtott: Barcelona, Tarragona, Athén, Kréta, Korfu… – Hetente 30 ezer kilométert mentem, most már leadtam 15-re.

a teve 2

Laci szenvedélyes gyűjtő, s ez családi gyökerekhez kötődik. – Apám nem dobott ki semmit, mert ki tudja, mondta, valamire majd jó lesz. És én tartottam és a mai napig tartom magam ehhez. Egy falumúzeumra valót örököltem. És ha már van egy nagy kezdőkészleted, akkor folytatod kell. Ez olyan, mint a drog, nem lehet abbahagyni – sörösüvegek, dobozok, korsók, poharak és persze, járműmodellek tucatjai (ezekből többszáz darab) … Amerre megfordult, üzletekben, kirakodóvásárokon, bolhapiacokon, üres kézzel nem távozott.

DSC 7781

– Mai napig sírok, hogy eladtam annak idején az 500-as Fiatomat, a 2103-as Zsigulimat, a Zsukot, kevesebbnek éreztem magam, mintha kicsíptek volna az életedből egy  darabot – ezért is igyekezett Laci ezeket is pótolni, legalább kis méretben, mint a Volkswagen 1 43-as modellt, ami a VW- mániájának része, nem beszélve a T2 Westfáliáról, amihez utánfutót is összehozott, és még rátett több lapáttal a t-shirtrengetegben kibukkanó VW pólókról. És persze Honda a fűnyíró, a vízszivattyú, a motor. Mindez, ahogy Laci mondja, párosult retrómániával is: 56-es, 60-as évekbeli képeslapokból tárol két raklapnyit, hasonlóképpen hűtőmágnesből, sőt, mi több, begyűjtött olajoskannákat, rendszámtáblákat, cipősdobozokat, országmatricákat, több tucat szalvéta-, cigarettadoboz- és kupakgyűjtemény sorakozik a múzeumnak beillő raktárban. – Ha valaki fölkarolna, csinálnék egy múzeumot!

Nem lehetetlen vállalkozás, aki rokonlékek,keresse Lacit múzeum ügyben! Ha valaki találkozni szeretne vele gyűjteményének két becses darabja valamelyikével, a VW T2 Westfaliával, vagy a Honda Prelude 4Ws-el majd minden veterános találkozón és kiállításon találkozhat vele.

 

szöveg: Váczy András,  képek: Diósi Imre