Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Veterán verdák, repülők, buliparádé Halásztelken

DSC 0195 resize

Augusztus 12-én Halászteleken, a Németh Ferenc Sportcentrumban színes programokkal turbózott Veterán Jármű Találkozó zajlott. Jöttek márkafüggetlen, retro járművekkel, autóval, motorral és egyéb, keréken guruló verdákkal. Mi több, repülő- és helikopter-bemutató is volt az RC Helicopter Hub, EMH SE – Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület jóvoltából. Élménybeszámolóra Tátrai Máté szervezőt, a Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár művelődésszervezőjét kértük fel.

A szervezőtől megtudtuk, hogy a rendezvény házigazdája Halásztelek Város Önkormányzata, a lebonyolító, és a program összeállítója pedig a fenntartásában lévő művelődési intézmény volt.

A gazdag, több elemből álló rendezvény minden korosztálynak, gyereknek, ifinek, felnőttnek kínált programot. Volt lego verseny, kalandpark, játszóház, kutyás bemutató, összességében tehát szép kis családi rendezvény kerekedett.  A találkozót látványos kínálatukkal árusok, kézművesek is színesítették, az esemény igen hangsúlyos része volt a veteránjármű-találkozó is.

– Jöttek is, mentek is a régi autósok, valaki jelezte, hogy csak félórára, maximum egy órára tud kijönni, de sokan egész nap ott maradtak, a koncert végéig. Amikor legtöbben voltak, összesen ötvenkét darab autót számoltam meg – közölte Máté. A felhozatalról így beszélt, immár nem szervezőként, hanem klasszikus autók iránt érdeklődő személyként:

–  Több szép autó is volt. Például egy nagyon mutatós, kék színű Alfa Romeo és egy csoda szép Cadillac. Kiemelném még a sorból a nagyon szép állapotú Volvo P-20-ast. De összességében minden autó különleges és figyelemre méltó volt valamilyen szempontból.  Persze, nemcsak veterán, OT rendszámos autók voltak, hiszen úgy hirdettem a találkozót, hogy az mindenkinek szól, akinek van egy öreg autója és büszke rá. Így lett a rendezvény érdekes és izgalmas, a résztvevők és a közönség nagy örömére – közölte Máté. Ha már jármű, akkor motor – Motorkerékpárok kedvelői sem maradtak néznivaló nélkül. Volt egy példány, ami engem is nagyon meglepett. 1927-es Nova motorral érkezett egy úriember. Ezt Nyíregyházán gyártották, hatvannyolc darabot összesen. Az úr állítása szerint hat darab maradt fönn és abból kettő nála van. Ezzel a motorral „lábon” érkezett, teljes felszerelésben, korhű ruhában, mi több, többször beindította és járatta a motort, kifejezetten izgalmas, zseniális élmény volt, nagyon nagy sikert aratott – emlékezett vissza a szervező. Veterán járműfanoknak a látvány is élmény. Ha gurulnak az öreg vasak, az a találkozó netovábbja.

–  Sajnos nem gurultak, nem volt felvonulás. Mivel a rendezvény előtt két héttel még kevés autó jelentkezett, féltem attól, hogy kevesen leszünk, tíz autóval pedig nem sok értelme lett volna egy körmenetnek. Amikor pedig már befutott a harminc-negyvenedik autós jelentkezés is, késő lett volna bejelentést tenni a hivatalos szervek felé. Jövőre mindenképpen meg fogom szervezni a felvonulást! – ígérte Máté.

A földi járművek álldogáltak, az égiek viszont repültek – Két igazi helikopter jött és egyszer-kétszer fel- és leszállt. Attól kezdve folyamatosan ment az RC-repülőzés. Volt aztán fegyverbemutató például, ahová régi fegyvereket hozott a honvédség, de rengeteg egyéb program is volt. Délután, egy órakor nyílt a kapu és este fél kilencig tartott a rendezvény. Szólt a zene is.

– Három koncert volt, három zenekarral. Elsőként halásztelki banda, a FiWi lépett fel, másodikként a kicsit populárisabb rockzenét játszó Dirty Slippers, a rendezvényt pedig a Bud Spencer és Terence Hill emlékzenekar zárta.

Ami pedig a visszajelzéseket illeti: – Mindenki meg volt elégedve, boldog volt, sokat beszélgettek a veteránosok is egymással. Úgy érzem, hogy jól sikerült rendezvény volt. Jövőre tehát ugyanitt! – zárta az élménybeszámolót Tátrai Máté.

 

szöveg: Váczy András, fotó: Diósi Imre