Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Mercedes-csillagok túrája a nyugati határszélen

DSC 0098

Valamivel több, mint nyolcvan darab különleges oldtimer indult útnak a XIII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúrán május 19-21. között. A túra résztvevői Nyugat-Magyarország tájait járták be, ebben az évben először pedig az országhatárt is átlépték, és Ausztriába is ellátogattak.

A program hagyományos eleme a jótékonysági célra történő felajánlás. A résztvevők és a Mercedes-Benz Hungária Kft. 1 500 000 forinttal támogatta a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány munkáját. A szervezet célja a leukémiás és daganatos betegségben szenvedő gyermekek, családjuk, valamint az őket gyógyító centrumok patronálása.

A túrán kizárólag harminc évesnél idősebb, vagy a gyártó által „klasszikusnak” minősített és korhűen restaurált Mercedes-Benz modellek indulhattak. A húszéves évfordulóját ünneplő Csillagtúra legidősebb túrázó veterán gépjárműve 1934-ben gördült le a gyártósorról, míg egy másik különlegesség, a Mercedes-Benz W 113-as „Pagoda” hatvanéves jubileumához érkezett. Az első, kizárólag Mercedes-Benz modellek számára kiírt túraversenyt 2003-ban, Egerben rendezték. Akkor harmincnégy versenyzőpáros itinerjelek segítségével jutott el Budapestről Egerbe. Az idei Csillagtúrán a hagyományokhoz hűen továbbra is itinerfüzet segítette a tájékozódást.

Az esemény mezőnye a zsámbéki Drivingcamp Vezetéstechnikai Központból rajtolt, majd Bajna, Tata és Szombathely hangulatos tájait érintve Sopronba érkezett. Idén a túra történetében a résztvevők először országhatárt átlépve, Ausztria festői szépségű útjait is bejárhatták. Két részverseny volt: egy pontossági, 1/100-as szakaszokon zajló, és márkatörténeten, autó- és típusismereten alapuló feladatok összességéből álló megmérettetés. A verseny egész útvonala alatt kötelezően előírt átlagsebesség szerint kellett haladni, kiemelt fontosságot kapott a KRESZ szabályainak szigorú betartása. A versenyzőknek lehetőségük volt digitális stopperórákat és autóba épített digitális távolságmérőket használni a túra során, azonban bármilyen más navigációs rendszer (GPS) használata nem volt megengedett.

– Nagyon jól és nagyon szépen megszervezett rendezvény volt – vélekedett Pásztor Tamás – Majos Petiék voltak a háttérben, vagyis a Chronomoto Kft., ők feleltek a mérések pontosságáért, hitelességéért. A verseny helyszínei csodálatosak voltak, a szombati nap volt a csúcs, amikor átmentünk Ausztriába, föl a hegyekbe és le a gyönyörű erdei utakon. Nagyon szép helyeken autóztunk. A befutó a soproni Főtéren volt, ahol éppen bornapokat tartottak, tehát nagy happeningre érkeztünk. Nagyszerű volt az ebéd, a vacsora és a díjátadó is.  Szuper rendezvény volt!

– A Csillagtúra eddig lezajlott eseményeihez méltó verseny volt az idei, színvonalas, nagyon jó szervezett, nagyon jó feladatokkal. Szép helyeken jártunk, jó útvonalakon – mesélte Marosi György. – A próbatételek a megszokott, nehéz feladatok voltak. Az ausztriai rész volt a legszebb, csodálatos minőségű utakkal, lenyűgöző szépségű tájakon…

– Minden Csillagtúrát valamilyen típushoz kötöttek, a mostani apropója a Mercedes-Benz W113-as Pagoda lett. Ez a modell idén éppen hatvanéves – mondta Zsellér Gusztáv, aki abszolút érintett volt – Én vezettem fel versenyt a tizenkét éve újjáépített Pagodámmal. Ez egy vonulós autó, a tengerparton kényelmesen elgurul, de Ausztriában, a hegyi menettel is megbirkózott.  Fontosnak tartom, hogy a Csillagtúra tesz azért, hogy összekovácsolja a márka barátait, idén éppen az évfordulós Pagoda révén. Bebizonyosodott, hogy egy hatvanéves Mercedes nagyon jól megtervezett és kivitelezett autó, még akkor is, ha az idő, mint minden felett, fölötte is eljár…

– Megszokott, hogy minden autótulajdonos a saját autómárkáját tartja a legjobbnak, legszebbnek, legértékesebbnek, és így tovább – állította dr. Néveri István, a Magyar Veteránjárművesek Szövetségének főtitkára – A Mercedes-Benz tulajdonosok azok, akiknek ebben talán igazuk is van. Ezt a Csillagtúra tapasztalatai alapján merem kijelenteni. Az autók mellett ugyanis megvolt ott minden más, ami felépíti egy márka veteránvilágának tökéletességét. A Mercedes-Benz Csillagtúra profi szervezett esemény, hazánk csodálatos helyszínein zajlott, egy kis ausztriai kitekintéssel, jól időzített pihenőkkel, első osztályú ellátással, hibátlan itinerrel és időméréssel. Mindezeket kiegészítette a kellemes társaság, a finom borok, a vidám hangulat és még sorolhatnám a többit. Egyetlen dolog hiányzott: a harmadik nap….

szöveg: Váczy András, a fotókért köszönet a Mercedes-Benz Hungária Kft.-nek, Etzl Edgárnak és a résztvevőknek