Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Évzáró veteránhajtás a Ringen

DSC 4266 2
DSC 4405

A Classic Motorsport Club szervezésében rendezték meg az Amatőr Oldtimer Szilveszter Rally évzárót. Az autósport rajongók jeles eseményén veteránjármű tulajdonosok és oldtimer járműveket kedvelő érdeklődők töltötték meg, már huszonnegyedik alkalommal december 27-29 között a Szilveszter Rally Hungaroringet, ahol mindenki örömére fantasztikusan hasítottak a szépkorú autócsodák.

DSC 4198
DSC 4128
DSC 4399
DSC 4364
DSC 4396

Múltba tekintéssel kezdünk, az első két szilveszteri rallyt huszonnégy évvel ezelőtt Hévízgyörktől nem messze, egy erdő szélén, homokos, löszös talajon rendezték meg. Garamvölgyi Zoltán szervező emlékei szerint.

DSC 4363

– Az első szenzációsan jól sikerült, hideg volt, hullt a hó, rengeteg nézővel és indulóval, ez igazi kuriózum volt. A másodikat sajnos elmosta az olvadás, sáros-latyakos rendezvény lett belőle. Néhány évig szünetelt is, majd felélesztettük Dabason a Kardos-tanyán, sajnos ott is belefulladt a sárba, aztán próbálkoztunk több, más helyszínen is, mígnem tizenegy évvel ezelőtt idekeveredtünk a Hungaroring környékére. Akkor még csak kívülre, aztán szépen, lassan, mára a teljes Hungaroringet birtokoljuk. Idén az eddigieknél sokkal nagyobb létszámban, 227-en álltak rajthoz nyolc országból. Az indulók között volt például egy WRC, tizennégy R5-ös, most debütált a Skoda legújabb versenygépe, a Fabia RS Rallye2. És persze Ladából volt a legtöbb, szám szerint hetvenkettő, de jó néhány Trabant és Mercedes is hasított. A korosabb darabokat huszonhárom oldtimer, illetve tizenhárom darab youngtimer képviselte. Technikai feltétel volt a járművek fényszóró üvegének leragasztása. Ennek oka, hogy a veterán járműveknél ezek még üvegből készültek, koccanás esetén pedig a szilánkok, üvegdarabok szétrepülhetnek, ami balesetveszélyes.

DSC 4155
DSC 4179
DSC 4347
DSC 4306

Rajtszámot a rendező biztosított, a rajttábla és annak felhelyezése, rögzítése a versenyző feladata volt a rendezők utasítása szerint. – Átlagtartó sebesség volt a főcsapás – mondja Zoltán –, eszerint értékeltük az időeredményeket a hivatalos regularity szabályok szerint mind a youngtimerek, mind pedig az oldtimerek esetében, vagyis biztonságos és teljesíthető sebességet szabtunk meg, hiszen bukócső és komolyabb biztonsági felszerelés nélkül nem kergethettük őket a halálba… Szó se róla, olyan jól sikerült az idei ringhajtás, hogy még a nap is kibújt kíváncsian a felhők mögül, így fokozta az évbúcsúztatóval keretezett remek hangulatot.

DSC 4238
DSC 4316
DSC 4298
DSC 4291
DSC 4312
DSC 4342
DSC 4297

Helyezettek:
Az Amatőr Oldtimer Szilveszter Rally futamon a kategória első három helyezett kapott díjat. Oldtimer és Youngtimer kategóriában László Martin és Zsíros Gábor nyerte a 24. Fenstherm Kontakt Szilveszter Rallye-t. A magyar duó első sikerét aratta a Hungaroring óévbúcsúztatón, miután 1(!) másodperccel megelőzték a cseh Petr Semerad, Danny Persein párost. A harmadik helyre Citroën C3-mal Csomós Miklós és Nagy Attila érkezett, ők 8 másodpercet vertek ifj. Ranga Lászlóra és Rohrer Ádámra. Ám kiderült, hogy Mixiék időbüntetést kaptak az utolsó szakaszon, így végül helyet cserélt a két páros: Rangáék lettek a harmadikok.

szerző: Váczy András, fotó: Diósi Imre

DSC 4391