Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A „Cetka”

cikk jawa

Jawa – egy világbajnokká vált békebeli kétkerekű

Magyarországon csak „Cetkának” becézték, mert a szocializmus évtizedeiben a cseh eredetre utalva Cz-Jawaként hozták forgalomba. Az alapító, Frantisek Janecek mindent a vevők igényeinek rendelt alá, mert abban hitt, hogy sikerül megépítenie a kispénzűek kedvenc motorkerékpárját. A vállalkozás sikeres volt, de a történelem többször is megzavarta e motorkerékpár természetes fejlődését.

A Jawa márka a szocialista Csehszlovákiához kötődik, aminek alapja az, hogy a legnagyobb darabszámban a szocializmus évtizedeiben gyártották – voltak évek, amikor százezer darab is készült belőle. Ebben az időszakban a keleti blokk országainak egyik legkedveltebb motorkerékpárja volt. Bár sokan ma talán úgy emlékeznek rá, mint egy füstokádó, elavult kétütemű erőforrás hajtotta cseh kétkerekűre, a maga idejében mégis erős, gyors, strapabíró, ugyanakkor megfizethető kétkerekűnek számított. A Jawa fénykora az ötvenes évekkel kezdődő időszak volt, ami egészen a rendszerváltásig tartott – addig, amíg a szocialista nagyipar össze nem omlott és megszűntek a Jawa legnagyobb piacai is. Ezzel egy időben pedig megérkeztek az annyira csodált olasz és japán márkák, az emberek ráadásul hallani sem akartak olyan járgányokról, amelyek előző rendszerre emlékeztették őket. Arra, hogy a múltat nem csupán az idő szépíti meg, hanem valóban dicsőséges volt, bizonyítékok a márka sportsikerei. Már az 1930-ban rendezett nemzetközi hatnapos off-road versenyen aranyérmet szerzett a Jawa. Hogy ez a siker nem a véletlen műve volt, az bizonyította, hogy következő években a hatnapos versenyekről további tizenegy ezüstérmet hozott el, majd 15 világkupa győzelmet szerzett és 25 Eb címet is elért. Aztán a Grand Prix-ben is eljutott a csúcsra, amikor 1960-ban Frantisek Stastny egy Jawa nyergében szerezte meg a világbajnoki címet.

jawa 03

A legenda szülőatyja
A Jawa legendája egy fiatal és tehetséges gépipari középiskolással kezdődött, aki 1878-ban született egy parányi cseh faluban. Frantisek Janecek volt ez a műszaki tudományokra fogékony fiatalember, aki olyan eredményesen végezte a középiskolát, hogy azonnal felvették a berlini egyetemre. Friss diplomával a zsebében visszatért hazájába, ahol Prágában az egyik legnagyobb ipari társaság, a Kolben & Co. alkalmazta, amely gyorsan a mélyvízbe dobta a mérnököt: Hollandiában megnyitandó új gyárának vezetésével bízta őt. Visszatérése után, 1909-től Prágában mechanikai laboratóriumot alapított. Hat évvel később, 1915-ben besorozták, és az első világháborúban rövid frontszolgálatot is teljesített. A katonaság átmenetileg meghatározta az érdeklődési körét, ennek tudható be, hogy a Breitfeld & Danek cégnél kézigránátokat és tüzérségi gyújtókat kezdett tervezni. A háború befejezését követően modernizálta a hadseregnél rendszeresített géppuskát, és újabb kézi- és puskagránátokat tervezett. A hadiipari megrendelések elapadásával le kellett kötnie az általa vezetett gyár kapacitásait, ezért 1927-ben licenc alapján motorkerékpárokat kezdett gyártani, mégpedig a népszerű Wanderert. Látva a keresletet, hozzálátott egy saját motorkerékpár tervezéséhez is. Ezt haladéktalanul piacra akarta dobni, ezért nem fejlesztett saját erőforrást, hanem a Wanderertől vásárolt motorokat. Az új modellt 1929-től kezdte gyártani – a Janecek és Wanderer nevek összevonásával keletkezett Jawa márkanév alatt.