Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Melyik a legjobb raktárkezelési stratégia: FIFO, FEFO vagy LIFO?

A logisztika lényege, hogy a megfelelő termék a megfelelő időben a megfelelő helyre kerüljön. Ha a logisztikát jól végzi, cége a versenytársakkal szemben is az élen maradhat. A logisztika gerincét képező raktározás, vagyis az, hogy hogyan forgatja készleteit, nagy szerepet játszik a megfelelő logisztikában.

Raktárkezelési stratégiák

A raktárkezelésnek három fő stratégiája van, nevezetesen a FIFO, a FEFO és a LIFO.

 1. FIFO (First In First Out): A leggyakrabban használt stratégia, az elsőként betárolt termékek kerülnek kitárolásra először.
 2. FEFO (First Expire First Out): A FIFO módszerhez hasonlóan, a FEFO a lejárati dátummal rendelkező termékeket szállítja ki először.
 3. LIFO (Last In First Out): Ebben az esetben a raktárba legutóbb beérkezett termékek kerülnek először kiszállításra, mivel az új készlet elsőbbséget élvez a régi készlettel szemben.

A legtöbb esetben a stratégiát a raktározandó terméktől függően választja ki, mivel mindegyik stratégia különböző előnyökkel jár. Fontos, hogy a raktárkezelő szoftver támogassa mindhárom raktározási stratégiát.

FIFO és FEFO

Ez a két stratégia eléggé hasonlít egymásra, mivel általában az a készlet jár le először, amelyik először kerül a raktárba. Viszonylag kicsi az esélye annak, hogy egy későbbi készletnek korábbi lejárati dátuma legyen, ezért ez a két stratégia szinte szinonim. A raktárkezelő programok sem mindig tesznek különbséget közöttük.

Mikor ajánlott?

Ha a termékének van szavatossági ideje, akkor ez egy megbízható stratégia lehet az Ön számára. A meghatározott lejárati idővel rendelkező termékeknek, különösen az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek: élelmiszerek, piperecikkek, kozmetikumok stb.), a gyógyszereknek és étrend-kiegészítőknek, valamint más tartós fogyasztási cikkeknek gyorsan kell mozogniuk. Ráadásul az olyan termékek esetében, amelyek könnyen elavulhatnak, mint például a divat és az elektronika, minél tovább áll a raktárban, annál valószínűbb, hogy pénzt veszít. Ez vonatkozik a szezonális és a rövid keresleti ciklusban lévő termékekre is.

Előnyök

 1. Költségcsökkentés: Mivel a termék nem marad sokáig a raktárban, csökkenhet az egy termékre jutó készletköltség. Csökkentheti a lejárt és elavult készleteket: Ha a termék elavul és már nem hasznos a fogyasztók számára, a vállalkozás soha nem nyerheti vissza a bevételeket. A FIFO/FEFO módszerek alkalmazása növeli annak az esélyét, hogy a cikket a lejárati idő előtt eladják.
 2. Minőségellenőrzés: Mivel a készletet rotálják, a vásárlók kisebb valószínűséggel kapnak lejárt termékeket. A FIFO/FEFO lehetővé teszi a termékminőség garantálását, ami viszont növeli a vásárlói elégedettséget és a márka hírnevét. Ha bármilyen hiba előfordul, a szállítóra és a szállításra vonatkozó információk könnyen nyomon követhetők.
 3. Az infláció hatásának minimalizálása: Az infláció az árak idővel történő emelkedését jelenti. Mivel a termelési költségek mindig emelkednek, a régebbi, kevesebb költséggel előállított készletek kiszállítása optimalizálhatja a vállalkozások nyereségét.

Hátrányok

 1. Raktárterület: A FIFO/FEFO technika alkalmazásához a raktárat gondosan meg kell szervezni. A legrégebbi termékeket a legkönnyebben hozzáférhető helyekre kell helyezni, megfelelő kezelőanyagokkal, ami hatalmas raktárterületet és speciális eszközöket igényel.
 2. A termékek nyomon követése: A FIFO/FEFO bevezetése azt jelenti, hogy a készletet tudatosan nyomon kell követni. A raktárba be- és onnan kikerülő áruk számának ismeretében célszerű megfelelő nyomon követési rendszerrel rendelkezni.
 3. Méretezési nehézségek: Amikor az Ön vállalkozása elkezd felpörögni, a raktározási igényei is megnőnek. Nehézségekbe ütközhet, ha folyamatosan frissítenie kell a leltárt több ezer SKU-val, amelyek különböző helyeken vannak, és mindegyiknek meghatározott lejárati ideje van.
 4. Magasabb adók: Míg a FIFO/FEFO minimalizálja az inflációt, ami magasabb nyereséget eredményez, magasabb adókat is eredményez.

LIFO

Mikor ajánlott?

A LIFO lehet a megfelelő választás a homogén, nem lejáró termékekkel rendelkező vállalkozások számára. Az olyan építőanyagok, mint a tégla, a homok, a szén, a kövek és a bor kiváló példák erre a stratégiára.

Előnyök

 1. Költség-bevétel viszony: A LIFO-módszer alkalmazásával a közelmúltbeli költségeket a közelmúltbeli bevételekkel lehet összefüggésbe hozni. Ha a gyártási költségei emelkednek, ez a megközelítés hasznosnak bizonyul, hogy a haszonkulcsokat ennek megfelelően módosítsa.
 2. Csökkentheti az adókat: A költség-bevétel viszony első előnyét követve elkerülheti a gyártási költségek alulbecsülését és a nyereség túlbecsülését. A nyereség pontosabb kimutatása segíthet az adómegtakarításban, aminek minden vállalkozás örülni fog.
 3. Kevesebb leírás: Mivel a piaci árak ingadoznak, kevésbé érinti Önt, ha az árukat a legfrissebb piaci árat tükröző előállítási költséggel adja el.
 4. Csökkenti a raktározási gondokat: A LIFO-rendszerrel az új készlettétel közvetlenül a régi tétel fölé kerül a raktárban. A technika kevesebb nyomon követést és raktározási helyet igényel, mivel a készletek forgatása nem szükséges.

Hátrányok

Sajnos a LIFO-stratégia csak bizonyos termékkategóriákra alkalmazható, amelyek idővel nem veszítenek értékükből.

Záró gondolatok

A raktárgazdálkodásra nincs „legjobb” megoldás, mivel ez nagyban függ attól, hogy milyen termékekről van szó. Bármelyik stratégiát is választja, ügyeljen arra, hogy a könnyű nyomon követés és visszakeresés érdekében rendezetten szervezze meg a raktárát. Abban biztos lehet, hogy bármelyik megoldást is választja, egy jó raktárkezelő programra mindenképp szüksége lesz.