Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kevesen tudják jól: a körforgalmi szabályok a KRESZ vizsga részei

sofor lany autopalya

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan kell szabályosan vezetni ezekben a különleges közlekedési csomópontokban.

A körforgalom egy olyan közlekedési csomópont, ahol több út egy szintben találkozik, és a forgalom egy központi sziget körül zajlik. Egyre több helyen találkozhatsz velük, nem csak Budapesten, hanem az egész országban, mivel számos előnyük van a hagyományos kereszteződésekkel szemben. A ReadyGo Autósiskola Budapest oktatója elmagyarázza a lényeget.

De nézzük először, hogy mik a körforgalomban való vezetés alapvető szabályai, aztán pedig azt, hogy miért is olyan hasznos dolog. Ezeket a KRESZ vizsga kérdései biztosan érintik, mert fontos és összetett közlekedési helyzet.

A körforgalomban vezetni nagyobb odafigyelést igényel

A körforgalomba mindig jobbra, “kisívben” hajtunk be, ám a balról jövő járműnek, vagyis a körforgalomban haladónak van elsőbbsége!

Közelítsd meg óvatosan a körforgalmat, erre táblák is fognak figyelmeztetni.Mielőtt belépnél, csökkentsd a sebességet, és nézd meg jól, hogy van-e közeledő jármű a körforgalomban. A körforgalomban belül lévő járműveknek mindig elsőbbségük van.

Használd az indexet! Mielőtt belépnél a körforgalomba, nem kötelező jelezni, de ha kilépsz, mindenképpen jelezd, hogy melyik kijáratnál szeretnél továbbhaladni. Ez segít a többi sofőrnek abban, hogy tudják, mire számíthatnak tőled.

Válaszd ki a megfelelő sávot! Ha a körforgalom többsávos, azt biztosan jelzik előtte táblákkal, így akkor már a körforgalomhoz való közeledés során válaszd ki a célodnak megfelelő sávot. Általában, ha jobbra akarsz kanyarodni, az első kijárat felé, akkor a jobb sáv a megfelelő. Ha egyenesen vagy balra szeretnél továbbmenni, akkor a belső sáv(ok)at válaszd.

Vannak nagyon összetett, sok kijáratos körforgalmak is, ezeknél különösen figyelni kell. Lehet, hogy aki arra megy minden nap, annak nyilvánvaló a dolog, de aki először jár ott, azzal legyél türelmes.

Maradj a sávodban a körforgalomban! Ne váltogasd a sávokat a körforgalomban belül, kivéve, ha kilépsz belőle. Ez csökkenti a balesetek kockázatát.

A körforgalomban a legfontosabb a türelem és a forgalom folyamatában való aktív részvétel. Még ha elsőbbséged is van, mindig legyél készen arra, hogy fékezz, ha szükséges.

Miért hasznos a körforgalom?

Rendezett és biztonságos feltételeket nyújt

A körforgalmak jelentősen csökkentik a balesetek számát, különösen a súlyos, életveszélyes kimenetelűeket. Ennek oka, hogy a körforgalomban a járművek lassabban haladnak, és a balesetek többsége oldalirányú vagy hátsó ütközés, amelyek általában kevésbé súlyosak. Olyan helyzetet teremt, amelyben a jkjárművezetőktől nagyobb figyelmet követel.

A haladás folyamatos, így lerövidíthető a menetidő

A körforgalmak lehetővé teszik a forgalom folyamatos áramlását, csökkentve ezzel a torlódásokat. Nincsenek piros lámpák vagy stop táblák, így a járművek gyorsabban haladhatnak át a csomóponton, mint a hagyományos kereszteződésekben.

Környezetkímélő közlekedési megoldás

Mivel a járművek rendszerint nem állnak meg teljesen, kevesebb a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás is alacsonyabb, ami jobb a környezet számára. Ha összehasonlítjuk egy lámpás kereszteződéssel, ahol járó motorral állnak, ez mindenképpen kevesebb kipufogógázzal jár.

Sok szempontból költséghatékony

A körforgalmak fenntartása olcsóbb, mint a jelzőlámpás kereszteződéseké, mivel nincsenek elektromos berendezések, amelyek karbantartást és energiafelhasználást igényelnének.

Összefoglalva

A körforgalom nem csak egy modern közlekedési megoldás, hanem egy biztonságosabb, folyamatosabb és környezetbarátabb módja a forgalom irányításának.

Ha te is éppen autóvezetést tanulsz Budapesten, fontos, hogy megismerd és gyakorold a körforgalomban való helyes viselkedést, mert ez nagyban hozzájárulhat a biztonságos és zökkenőmentes közlekedéshez. Legyél türelmes, figyelmes, és mindig tartsd szem előtt a többi közlekedőt – így nem csak te leszel biztonságban, hanem hozzájárulsz a közlekedési kultúra javításához is.