Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Vizes örömök és amerikai vasak Alsónémediben

20240617 213502 resize

Az American Car Club Hungary június 14-16 között vízparti rendezvényt tartott az Alsónémedi Öreg-tavon. Szokás szerint rengetegen érdeklődtek és nagyon sokan érkeztek koros, vagy újabb amerikai járművel is, színpompás látványossággá varázsolva a klubtalálkozót. A klubelnök és egyben szervező, Mihálszky Tamás nemcsak a felhozatalról, de arról is mesélt a Veterán Garázs Magazinnak, hogyan zajlott a vízi gyorsulási verseny…

– Az időjárásra semmilyen panaszotok nem lehetett, tökéletes volt a vízparti időtöltéshez. Egyébiránt milyen tapasztalatotok volt Alsónémediben?

– Az Öreg-tó új helyszín volt nekünk, először hívtuk ide a klubtagokat és az érdeklődőket. Gyönyörű a környezet ezen a magántulajdonban lévő tavon, ahol van néhány bérelhető szállás is és az autók is szép számmal elférnek. Többen is érkeztek lakókocsikkal, kisbuszokkal, mi pedig igyekeztünk minél jobban elszórakoztatni őket, például tarthattunk vízibicikli gyorsulási versenyt.

– Ahol ennyi lóerő tombol, ott helye van a gyorsulásnak, de vízibiciklikkel? Hogy nézett ki ez a verseny?

– A tó mentén faházak sorakoznak és mindegyikhez tartozik egy stég. Vízibiciklik is voltak a tavon, a verseny ötlete így adta magát. Az egyik stégről rajtoltak az indulók, a másiknál pedig, körülbelül ötven méter távolságra intettük le a győztest. Hiteles, csalásmentes verseny volt, egyszerre mindig két csapat indult, a győztesek az előző verseny nyertesével mérkőztek tovább, egyenes kieséses rendszerben. Hatalmas küzdelmeket láttunk, melyek meglehetősen viccesek is voltak.

– A „vizes” műfajok mellett milyen vetélkedőket szerveztetek még?

– Azt terveztem, hogy kapufarúgó-bajnokságot is tartunk, aminek a lényege nem a gól, hanem a kapufa lett volna. Igen ám, de az e célra vett focilabdák kint maradtak a tűző napon és szó szerint felrobbantak. Elmaradt tehát ez a szám, de a roncs labdákat azért felhasználtuk. Sapkaként sorsoltam ki őket a résztvevők között.

– Megkockáztatom, teltházas volt a rendezvény?

– Az összes elérhető szálláshely megtelt, több mint kétszázötven amcsi autó és néhány különleges motor érkezett.

– Mesélnél róluk?

– A legöregebb egy 1923-as évjáratú, gyönyörű Ford T-modell volt, amelynek különlegessége, hogy nemcsak úgy nézett ki, mint az új, de hibátlanul is működött. A tulajdonosa csak azért hozta tréleren, mert nem kockáztatta meg, hogy autópályán érkezzen. A negyven-negyvenöt kilométeres végsebesség oda sajnos kevés lett volna, ezért a „korelnök” nem a saját lábán gurult a tóig. Szokás szerint idén is díjat kaptak a legöregebb résztvevők, a Ford T-modell mellett megjutalmaztunk egy 1952-es Chevrolet Bel Airt, illetve egy 1956-os Cadillacet. Utóbbi káprázatos pink színben pompázott és tulajdonosa „Elvis” Tomi érkezett vele stílusosan, aki később Elvis-dalokkal is szórakoztatta a közönséget. Jutalmaztunk továbbá húsz másik járművet különlegességük, ritkaságuk vagy állapotuk miatt, köztük voltak újabb és régebbi modellek is.

– Milyen autók sorakoztak még a vízparton?

– Komoly felhozatal volt: katonai Humvee, eredeti Airstream lakókocsi, egy versenyzésre is használt Hot Rod, egy épített Low-rider, Ford Fairlane, Dodge Dart, Buick Electra és Skylark, Cadillac-ek, Corvette-ek és az újabb korosztályos Chargerek, Mustangok, Camarók; csak, hogy néhányat említsek.

– A járműveket csoportosítottátok valamilyen szisztéma szerint?

– Összességében nem, hiszen ez nem kiállítás, hanem találkozó, de azért az AmCars jóvoltából készült egy kis „filmsztár” részleg. A Vissza a jövőbe De Lorean-ja mellet Hazzard megye lordjainak Lee tábornoka, vagyis az 1969-es Dodge Charger és Dirk Digler C3-as Corvette-je parkolt a Boogie Nights című filmből. A mögöttük lévő fákra pedig a filmes plakátok kerültek.

eo.

– A programok és a vízpart mellett milyen lazítási lehetőségről gondoskodtatok?

– Kertmozi, focipálya, kajak, horgászat, és természetesen egy olyan vásársor, ahol amerikai autós relikviákat lehetett beszerezni. Eredeti rendszámtáblák, vintage bádogtáblák másolatai, plüssből készült, amerikai autókat formázó párnák, modellautók és egyéb emléktárgyak is voltak, csupa olyasmi, amit máshol nem nagyon lehet látni, vásárolni. Az egyik árus még korabeli baseball- és kosárlabdás mezeket, kiegészítőket is kínált, ezek is kiválóan illettek a rendezvény oldtimer-vonalához.

 

szöveg: Szalkai Tamás  fotó: MIHAphoto és Alfa Foto (Tóth Bence)