Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Lotus Retro Autó kiállítás és szépségverseny, Hévíz 2024

DSC 0693 resize

Vannak az év során olyan események, amelyeket visszatérően várnak a veteránjárművek rajongói. Köszönhető mindez a gyönyörű, jól megközelíthető helyszínnek, a nagyszerű szervezésnek, illetve az élvezetes programoknak. Ilyen volt az immár tizenhetedik alkalommal, június 8-9-én Hévízen, a Lotus Therme szállodában megtartott a Lotus Retro Kiállítás és Szépségverseny is. Az eseményről dr. Néveri István, a Magyar Veteránjárművesek Szövetségének (MAVAMSZ) főtitkára segítségével készítettünk összefoglalót.

A mezőny évről évre visszatérő vendégekből és a rendezvény jó hírnevének köszönhetően új jelentkezőkből tevődött össze ez alkalommal is, mindannyian szebbnél-szebb járműcsodákat hoztak versenyeztetni és kiállítani.

A program szombaton kezdődött a tájékozódási és túraversennyel, amely már harmadik éve része az eseménysorozatnak. Ez a programpont a sok éven keresztül ugyancsak szombat délután megtartott felvonulást váltotta fel, minden résztvevő megelégedésére. A rendezők nem véletlenül nevezik tájékozódási és jókedv csináló versenynek, vagy inkább játéknak, mert a célja nem elsősorban a versengés, sokkal inkább a közösséget kovácsolja, illetve a járműveket mozgatja. Menetben mutatja be a járműveket, tulajdonosaiknak egy kis tájékozódási próbával, illetve szellemi vetélkedővel szolgál. A szervezők a percenként induló versenyzőknek az indulás előtt átadtak egy városi térképet, amelyen tájékozódási pontokat jelöltek meg. Ha a résztvevők sikeresen megtalálták az adott pontot, egy ahhoz kapcsolódó kérdésre kellett válaszolniuk. Ennek alapján pontokat lehet gyűjteni. A vetélkedő kiegészült egy tízpontos KRESZ kérdéssorral és egy ugyancsak tíz pontból álló járműtörténeti teszttel is. Utóbbiak komoly fejtörést okoztak a résztvevőknek, hiszen idén a huszadik század első felének autóverseny-történetéből merítették a kérdéseket a szervezők, és bizony, akadt jó néhány kérdés, amelynél inkább csak tippeltek a sofőrök és a mitfahrerek. Annak ellenére, hogy a harmincöt versenyző egyike sem ért el maximális pontszámot, mindenki széles mosollyal érkezett a célba: a vetélkedő ezúttal is egyértelmű sikert aratott.

 

Vasárnap már valóban a szépségeké volt a főszerep. Reggel sorakoztak fel a kiállításra a járművek a szálloda gyönyörű ősfás parkjában és várták a zsűrit, valamint a kíváncsiskodók tömegét. Közel száz jármű nevezett a szépségversenyre, volt MG TF, Ferrari, Alfa Romeo GTV és Spider, több különleges BMW, Mercedesek hosszú sora és még sorolhatnánk. Az elegáns megjelenésű Rolls Royce Silver Shadow és egy Cadillac DeVille Convertible ugyanúgy díjat nyert a kategóriájában, mint a puritánabb megjelenésű, de sokak szemében nosztalgikus emlékeket ébresztő Zsiguli 1200 kombi, ez utóbbi a legjobb állapotban megőrzött jármű díját hódította el, méltán. A fiatalabb évjáratok is képviseltethették magukat, a huszonötéves kort meghaladó, de veteránnak még nem nevezhető autók, vagyis a youngtimerek közül mindenképpen ki kell emelni a BMW Z8-ast, amelyből csak egy-két darab létezik Magyarországon. Mindez nem is csoda, hiszen a BMW 2000 és 2003 között, alig három éven keresztül gyártotta e típust és mindössze 5703 darabot adott el belőle. A filmrajongók „A világ nem elég” című James Bond filmben láthatták először a letűnt korok legendás BMW-inek nyomán kialakított autót. A Mercedesek közül mindenképpen kiemelést érdemel a 190 E 2.5 EVO I-es, amely egy ötszáz darabos széria tagja, a DTM, azaz a Deutsche Tourenwagen-Meisterschaft versenyeire készített versenyautó utcai változata. Az ötszáz darabból egy makulátlan példány szerepelt Hévízen!

A rendezők, a járműtulajdonosok és a nagyközönség számára egyaránt sikeres és élményekben gazdag két nap volt a Hévízi Lotus Retro 2024-es eseménysora. Már most javasoljuk minden veteránjármű-rajongónak, hogy 2025 június első felében figyeljék az eseménynaptárt, mert ismét érdemes lesz ellátogatni Hévízre – zárta a jövőbe tekintő figyelemfelkeltéssel beszámolóját dr. Néveri István.