Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Jolly, Mehari, Moke és társai – ha a hőség rekkenő a tengerparton

43a1318ab58a5345e0119b5352fb3263 resize

Volt idő, amikor a nagy tömegben gyártott, olcsó és egyszerű autók átszabását szinte futószalagon végezték a különféle karosszériaépítők, sőt, a nagyobb gyártók is készséggel vállalkoztak arra, hogy kiszolgálják a vásárlók speciális igényeit. Ebben a korban született meg az olcsó és egyszerű, bohókás strandautók kategóriája. Olasz és francia filmvígjátékok visszatérő szereplői voltak ők, lezser vonalaik a fehér homok és az azúrkék tenger hátterében érvényesültek a legjobban…

Az úgynevezett Spiaggina-típusú autók tehetős megrendelők és olasz karosszériaépítők jóvoltából születtek meg Olaszországban, a második világháborút követő évtizedekben. Nyitott, szellős, a nyári napokra szánt járművek voltak ezek, amelyek nemcsak a tengerparton tettek jó szolgálatot, de gazdáik bebarangolhatták velük a mediterrán óvárosok szűk sikátorait is. Amikor a Fiat bemutatta a Nuova 500-ast, ez a típus azonnal a Spiaggina-kategória ásza lett. Kéthengeres, félliteres motorjának tizennyolc lóereje bőven elég volt a lusta cirkálásra, stílusa pedig önmagáért beszélt. A legjelentősebb műhelyek, így a Boano, Pininfarina, Fissore, Moretti, Frua, Savio, Ghia, Vignale és Michelotti is elkészítette a maga átiratát a Fiat 500-as, majd a 600-as felhasználásával. Az átalakítás többnyire a padlólemez megerősítésével és a tető eltávolításával kezdődött, gyakran pedig leszerelték az ajtókat is. A munka nyitható vászontető felszerelésével és egyedi ülések beépítésével folytatódhatott, utóbbiak anyagukban néha a tengerparti éttermek és bárok vesszőből font ülőalkalmatosságait követték, de gyakran színes vászonból készültek, hasonlóan az összecsukható napozószékekhez – innen a kategória neve is, az olasz spiaggina szó jelentése ugyanis napozószék.

A szellős, tető nélkül tágasnak tűnő kisautók gyakran szerepeltek a korabeli újságokban, az pedig természetes, hogy divatot teremtettek. Miért ne lett volna így, hiszen olyan stílusdiktátorok vezették őket, mint például Grace Kelly, Yul Brynner filmsztárok, a kor közmondásos görög milliárdosa, Aristotle Onassis vagy a kifinomult eleganciájáról és kiváló ízléséről híres Fiat-vezér, Gianni Agnelli. Utóbbi és strand-Fiatja egyenesen elválaszthatatlanok voltak egymástól, a dúsgazdag üzletember a 25 méteres yachtján mindenhová magával vitte a Fiat 600-asból épített kabriót, amikor pedig kikötött valahol, partra tették a járművet. Agnelli autója egyébként egy Fiat „Jolly” volt, amelynek alkotója a Carrozerria Ghia volt, a prototípus 1958-ban készült el, vesszőből font ülésekkel és pálcákra erősített vászontetővel. Ha hihetünk a szóbeszédnek, ezt az autókategóriát maga Agnelli „találta fel”, egyébként pedig Jugoszlávia háborús hősének, későbbi elnökének, Josip Broz Titónak is volt egy hasonló autója.

Egy másik Fiat modell, mégpedig a Topolino is a fövenyre merészkedett időnként. Az 1936-tól 1955-ig gyártott típust is örömmel vették kezelésbe a karosszériaépítő manufaktúrák, mind a Pininfarina, mind a Ghia, illetve a Vignale is készített Topolino-Spiagginákat. Ha a strandra szabott Fiat 500-as és 600-as gömbölyűségével hódított, a Topolino art-deco stílusával, „vasalóorrával” vette le a lábáról a közönséget.

Nem túlzás kijelenteni, hogy az olasz Riviérán támadt divathullám végigszáguldott a mediterrán térségen. Franciaországban természetesen helyben gyártott típusokat szabtak át, illetve alakítottak nyitott kabrióvá. Az 1968-ban bemutatott Plen Air kabrió a Renault 4 modell alapjain készült és a Sinpar S. A. társaság végezte a sorozatgyártást. A gépkocsikat a Renault kereskedésekben lehetett megrendelni, a Sinpar pedig legyártotta és szállította őket. A Plen Air modelleknek nem volt teteje és ajtaja sem, a Sinpar cégnél pedig 1970-ig közel ötszáz darab készült e népszerű mediterrán kabrióból, amelyet aztán az R4 ACL Rodeo követett. Utóbbi a Renault és az ACL nevű társaság megállapodása nyomán született és olyan hatalmas siker lett, hogy három egymást követő generációja is létezett, gyártásával pedig csak 1987-ben álltak le. Nem volt ugyan tetszetős darab, ám strapabíró, könnyű és praktikus volta keresett termékké tette. Speciális, négykerék-meghajtású változata is létezett, ehhez a Sinpar cég szállította a technikát. A Rodeók R4-es platformokra készültek, motorjaikat pedig vagy az aktuális R4-esek adták, vagy magasabb osztályú, Renault 5, illetve Renault 6 modellek.

 

A franciák másik nagy autógyártója, a Citroën is előállt a maga multifunkciós kabriójával, mégpedig az R4 Plen Air bemutatásának évében. A Méhari modern, vagány karosszériája alatt a klasszikus, vajpuha futású CV2-es „Kacsa” technikája lapult. A spártai egyszerűségű, ezért lényegében örökéletű konstrukcióhoz minőségben felnőtt a karosszéria is, hiszen tökéletesen ellenállt a rozsdának, lévén műanyagból készült. Az alvázra és az egyéb merevítőkre szerelhető héjazat elemeit anyagukban színezett műanyagból készítették. A Citroën Méhari típust 1968. május 16-án ismerhette meg a közönség, tervezője pedig egy tehetős műanyaggyártó, Roland de La Poype volt. Az ő Société d’Etudes et d’Applications des Plastiques nevű műanyagipari cége partneri kapcsolatban állt a Citroënnel, így könnyedén elérte, hogy kísérleti jelleggel plasztikkarosszériás kabriót gyárthasson a 2CV-k alvázára. A könnyű gépkocsik aztán nem várt sikert arattak, 1979-től még összkerék-meghajtású változatok is készültek, többnyire a hadsereg megrendelésére.

A Méhari egyszerű megoldási nyomán léptek egy nagyot az olaszok és az egyébként elsöprően népszerű Fiat 127-es modell felhasználásával újabb strand-, szabadidő-, és kirándulóautó született. A Fiat 127 Scout modellek készítője a Carozzeria Fissore volt, az első sorozatba tartozó járművek pedig felépítésükben erősen emlékeztettek a Méharikra – csővázas merevítők, rajtuk üvegszálas műanyagból készült karosszériaelemek. A konstrukció 1974-ben megváltozott, immár sajtolt fémlemezek alkották a karosszériát, amely lehetett nyitott, vagy merev tetős is. A Scout modelleket a Fiat 127-esekbe épített 903 köbcentiméteres motor hajtotta 47 ló erejével. Feltétlenül meg kell említeni még  Morettit is, aki a kezdetektől a mai napig jelen van ezen a piacon. Fiat 500-as és Panda átépítéseivel jelentős darabszámot képvisel. De megemlíthetjük Zagatót is aki formabontó stílusában építette meg Fiat 500-as Zanzaráját. Migchelotti révén a DAF 66-os is kapott strandruhát Kini néven.

Az angolok is gyorsan felzárkóztak, hiszen létezett a célra alkalmas, kisméretű, bohókás autójuk a Mini személyében. Maga Sir Alec Issigonis tervezte meg már a Minivel párhuzamosan annak spártai egyszerűségű, strapabíró változatát, amelyet elsősorban könnyű terepjárónak, a Land Rover zsugorított vetélytársának szánt, sőt, azt remélte, hogy ejtőernyős alakulatokat is kiszolgálhat, miután a csapatokkal együtt ledobták egy repülőgépből. Kissé megemelte a hasmagasságot, a karosszériát pedig jelzésértékű, szögletesen hajtott lemezek imitálták. A Mini Moke névre keresztelt autó azt követően lett szabadidőautó, miután a hadsereg megállapította, a motorja nem elég erős, illetve összkerék-hajtása nem lévén gyengén muzsikál a terepen. Sem teteje, sem ajtói nem voltak, utasai pedig semmihez nem hasonlító szabadságot élvezhettek, így aztán jól fogyott, közel ötvenezer darabos mennyiségével az egyik legnagyobb példányszámú homokfutó lett a világon, ehhez persze az is kellett, hogy a BMC licensze nyomán Ausztráliában és Portugáliában is gyártsák. A Moke-ot 1964 és 1993 között forgalmazták, sikeréhez az is hozzájárult, hogy nagy mennyiségben és olcsón léteztek hozzá (Mini) alkatrészek.

A nyugatnémetek válasza a fövenyjárókra a Volkswagen Type 181-es modell lett. A második világháborús Kübelwagen és az amerikaiak Jeepje nyomán tervezett könnyű és egyszerű szerkezetű autót 1968-tól egészen 1983-ig tartották gyártásban, 1971-től pedig már civilek számára is elérhetővé vált. Tervezői egy kortárs Volkswagentípus, a Karmann Ghia padlólemezét használták fel hozzá, a gyártótól megszokott módon pedig a farba beépített négyhengeres boxermotor mozgatta. A motor lehetett 1.5, vagy 1.6 literes, a váltó pedig mindig négysebességes, manuális. Érdekesség volt a négy, teljesen azonos, ezért egymással felcserélhető ajtó, a szabadság érzetét pedig lecsapható első szélvédő is fokozta. Németországban, Mexikóban és Indonéziában is gyártották, kilencvenezernél is többet készítettek belőle.

 

A bogárhátú Volkswagen az autóipar legendáinak egyike, egyszerű szerkezete, megbízhatósága és megfizethető ára miatt világszerte elterjedt. Természetesen készült belőle nyitott változat is, mégpedig már nagyon korán, 1948-ban. E korai kabrió egyedi gyártmány volt, a híres karosszériaépítő, Wilhelm Karmann készítette a saját örömére, majd 1949-től a Volkswagen felkérte őt a gépkocsi sorozatgyártásának előkészítésére. Végül háromszázezernél is több készült a komoly, körültekintően megtervezett nyitott bogárhátúból, amely egyáltalán nem számított bohókás strandautónak, sokkal inkább germán precizitással megalkotott négyüléses, nyitott kocsinak. A klasszikus bogárhátú az Egyesült Államokban lett végül igazi strand-autó, mégpedig lelkes autószabászok jóvoltából. Ők készítettek belőle Dune Buggy néven fövenyjáró változatokat, Baja Bug néven sivatagi rallyeautókat, illetve gyártottak műanyag átalakító kiteket a tömegek számára. Az egyik legismertebb Buggy-készítő Meyers Manx kaliforniai konstruktőr volt, aki valódi off-road kocsikat és strandok fövenyére szánt szörfkocsikat egyaránt gyártott a bogárhátú Volkswagenekből.

szöveg: Szalkai Tamás, kép: Pinterest és Diósi Imre