Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Citroën Méhari - Veterán Garázs Magazin

Citroën Méhari

1968-ban a festői Deauville-ban mutatták be Méharit , a kis szabadidő autót és haszonjárművet. Nevét a gyorsan szaladó dromedárról a “mehari”-ról kapta. Tervezője a francia második világháborús veterán vadászpilóta Roland de La Poype volt, akinek a műanyagiparban voltak érdekeltségei. Az ötletet a Mini Moke adta, tanulva annak számos hibájából. Főleg az alacsony felépítést és a korrózióra való hajlamot kellett orvosolni. A Citroën gyárral közösen a 2CV alapjaira álmodtak meg egy igazán különleges autót. A 2CV padlólemezére masszív csőváz került. A hasmagasságot is megemelték.A 2Cv6-os két hengeres motor volt az erőforrás a maga 602 köbcentijével. Az 542 kg-os önsúlyhoz ez bőven elegendő volt. A csőváz hordozta az ABS műanyag egy darabból álló karosszériát.A lámpák a Dyanéból származtak A merevítést a HY-nál jól bevált bordázat adta. Erre kerültek a szélvédő, a motorház tető, a hátsó ajtó és az opcióként választható utas ajtók. Szintén opció volt a spártai vászon tető is. Az első sorozat három színben volt rendelhető: Hopi (piros), Montana (zöld) és Kalahari (bézs). A többi szín folyamatosan került bevezetésre.

A kis szabadidő autó akárcsak a gyors dromedár névadója, teherszállításban is megállta a helyét. Mintegy 400 kiló hasznos terhet tudott szállítani és a ki-be pakolás mindennél egyszerűbben zajlott. Majd húsz évig gyártották, mintegy 150 darab készült belőle. A világ sok pontján gyártották, szerelték össze. Volt amerikai kivitel, de leginkább a fejlődő országokban volt népszerű.

Három éven keresztül gyártották az igaz off-road változatát. A 4×4-es típust kardános meghajtással , osztóművel , négy tárcsafékkel, ugyanúgy független kerékfelfüggesztéssel szállították. Sajnos az ára kicsit borsosra sikeredett, kétszer annyiba került mint az alapkivitel.

Magyarországon először a mozivásznon találkozhattunk vele. A Csendőr filmek elmaradhatatlan kelléke volt.

Related posts