Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
AZ ELSŐ ÉLETNAGYSÁGÚ ÉS VEZETHETŐ LEGO® TECHNIC BUGATTI CHIRON A MÉRNÖKI MUNKA ÉS A FORMATERVEZÉS ÚTTÖRŐ DARABJA - Veterán Garázs Magazin
A hónap autója 

AZ ELSŐ ÉLETNAGYSÁGÚ ÉS VEZETHETŐ LEGO® TECHNIC BUGATTI CHIRON A MÉRNÖKI MUNKA ÉS A FORMATERVEZÉS ÚTTÖRŐ DARABJA

Itt a bizonyíték arra, hogy LEGO Technic elemekből valóban megépíthető ez a nem ragasztott, működőképes, önmeghajtású modell, amely akár 20 km/h sebességre is felgyorsulhat, és amelyben két ember is elfér.

Az ikonikus Bugatti Chironnak, a világ leggyorsabb autójának formáit tökéletesen újraalkotva a LEGO Technic életnagyságú modellje túlszárnyalja mindazt, amiről a LEGO építők el tudták képzelni, hogy valaha megépíthető LEGO elemekből.

A modell az első nagyméretű, mozgatható építmény, amely több mint 1.000.000 LEGO Technic elemből épül fel, és amely meghajtását kizárólag a LEGO Power Functions platformon működő motorok biztosítják.

A 2.304 motorral és 4.032 LEGO Technic fogaskerékkel ellátott, 1,5 tonnás jármű 5,3 lóerő teljesítményre képes, és 92 Nm becsült forgatónyomatékot termel. Lena Dixen, a LEGO Csoport senior termékfejlesztési és marketing alelnöke így nyilatkozott:

“Ez az életnagyságú modell sok szempontból egyedülálló, szerettük volna általa saját képzelőerőnk határait is szélesíteni.  A LEGO Technic több mint 40 éve teszi lehetővé a rajongók minden korosztálya számára azt, hogy kreativitásukat egy olyan építőelem rendszerrel teszteljék, amely arra sarkallja őket, hogy az új dolgok megépítésén túl új mérnöki funkciókat is kidolgozzanak. A Technic tervezőink és a csehországi Kladnoban található gyárban dolgozó mérnökök – akik a LEGO márkaboltok és LEGOLAND parkok lenyűgöző modelljeit is készítik – csodálatos munkát végeztek mind a Chiron ikonos formáinak újraalkotása során, mind pedig a modell vezethetőségének kialakításában. Ez egy lenyűgöző példa a LEGO Technic építési rendszer működésére, illetve annak kreatív újratervezési lehetőségeire.

Lenyűgöző design és mérnöki munka

Távolról nézve a két egymás mellett álló autó szinte ugyanolyannak tűnik. Közelebb lépve azonban felfedezhető a modell lenyűgöző és összetett külső borítása, amely összekapcsolt háromszögletű szegmensekből épül fel, amelyek az eredeti Chiron ikonikus formáit utánzó LEGO Technic anyagból készültek. Az autó belsejébe tekintve felfedezhető, hogy az eredeti autó minden egyes részletét gondosan és pontosan alkották újra LEGO Technic elemekből – az ülésektől kezdve a műszerfalon keresztül a kormánykerékig!

A minden elemében működőképes, hátsó légterelővel, sebességmérővel, első és hátsó lámpákkal, levehető kormánykerékkel és fékpedállal felszerelt modell minden LEGO rajongó számára egyet jelent a megtestesült álommal. Az összeszerelés során 339 féle LEGO Technic elemet használtak fel, és a munka több, mint 13.000 tervezői és kivitelezői munkaórát vett igénybe.

Egy egyedülálló tesztvezetés

A LEGO Technic életnagyságú modelljének felépítése csupán az első lépés, a következő pedig annak tesztelése, hogy az autó kiállja-e a vezetési próbát. Ez utóbbira pedig nem is lehetett volna jobb helyszínt találni a németországi Ehra Lessienben található – egyedi, a sebesség tesztelésére alkalmas – pályánál, ahol az eredeti Chiront is először tesztelték!

Egy hétvégi délutánon a LEGO modell mindenki örömére és ámulatára elindult és gyorsulni kezdett. Bár nem éri utol az eredeti Bugatti Chiron elképesztő 420 km/órás sebességét, a LEGO Technic működőképes motorjának teljesítménye így is lenyűgöző – kicsivel több mint 20 km/órás sebességével végérvényesen valóra váltotta az „Igazából Megépíthető” eszmét.

Andy Wallace – a LEGO Technic Chiron vezetője – egykori versenyző, a Daytonai 24 órás autóverseny, és sok más verseny többszörös győztese, ma pedig a Bugatti hivatalos pilótája, így nyilatkozott:

„Amikor először megpillantottam a LEGO Chiront, azonnal lenyűgözött az élethű modell és a részletek aprólékos kidolgozottsága. Valójában körülbelül 20 méteres távolságból már nem is annyira egyértelmű, hogy egy LEGO autót látsz. Csak elképzelni tudom, mennyi időt és energiát fektettek ennek a modellnek az elkészítésébe.”

„A LEGO Chiron vezetése nagyszerű élmény volt, amit igazán élveztem. Az elmúlt évek alatt soha nem gondoltam volna, hogy egy napon majd tényleg lehetőségem lesz egy LEGO autó vezetésére!”

A Chiron, az abszolút csúcs sportautó, a Bugatti márka értékeinek, a „Művészet technikai formát öltve” koncepció legutóbbi megtestesülése. Az autógyártásban eddig példátlan 1500 lóerős teljesítményével, a kivételesen magas, 1600 Nm-es forgatónyomatékával, a 2000 és 6000 közé eső percenkénti fordulatszámával és a technikai innovációk széles választékával, a Chiron minden tekintetben új mércét teremt. A Chiront nem csak a maximális sebességre tervezték, hanem arra is, hogy megfeleljen a luxusra, a kényelemre, a mindennapi vezetésre és tartósságra vonatkozó lehető legmagasabb elvárásoknak. A Chiron ezeknek a területeknek a legjobbját egyesíti, amely így a világ legösszetettebb szuper sportautójává teszi.

További képekért, videóért és a modell teljes leírásáért, kérjük, látogasson el ide:

https://www.lego.com/themes/technic/bugatti-chiron/media

 Ez a modell sok tekintetben első:

 • az első teljes mértékben működőképes, önhajtású, életnagyságú LEGO TECHNIC autó
 • az első ennyire összetett, nem ragasztott LEGO TECHNIC modell
 • az első nagyméretű mozgó modell, amelyhez LEGO TECHNIC Power Functions motorelemeket használtak
 • az első nagyméretű, LEGO TECHNIC kockákból és elemekből álló mozgó modell
 • ez az első alkalom, hogy új típusú áttetsző LEGO TECHNIC kockákat készítettek
 • ez az első alkalom, hogy a teherbíró részeket is kizárólag LEGO TECHNIC kockákból és elemekből építették
 • ez az első alkalom, hogy 58 egyedi TECHNIC elemet használtak fel

Tények és számok:

 • Összesen több mint 1 000 000 LEGO elemet használtak fel
 • 339 típusú LEGO TECHNIC elemet használtak
 • Az összeszerelés során nem használtak ragasztót
 • Teljes tömeg: 1500 kg
 • A motor az alábbiakat tartalmazza:
  • 2304 db Power Functions motor elem
  • 4032 db LEGO TECHNIC fogaskerék
  • 2016 db LEGO TECHNIC kereszttengely
 • Elméleti teljesítmény: 5,3 lóerő
 • Becsült forgatónyomaték: 92 Nm
 • Működő hátsó légterelő (LEGO Power Functions és Pneumatikai elemek felhasználásával)
 • Működő, teljes mértékben LEGO TECHNIC elemekből épített sebességmérő
 • 13 438 munkaórát fordítottak a fejlesztésre és a megépítésre
 • A modellt eredeti Bugatti Chiron kerekekkel és emblémákkal látták el

A LEGO Csoportról

A LEGO Csoport egy magántulajdonban álló családi vállalat, amelynek székhelye a dániai Billundban található, főbb irodái pedig Enfieldben (USA), Londonban (Egyesült Királyság), Sanghajban (Kína) és Szingapúrban működnek. Az 1932-ben Ole Kirk Kristiansen által alapított, az ikonikus LEGO® építőelemen alapuló vállalat a világ egyik legnagyobb játékgyártója.

Az „Only the best is good enough” szellemében működő vállalat elkötelezett a gyerekek fejlődése iránt; célja a jövő építőinek inspirálása és fejlesztése kreatív játék és tanulás útján. A LEGO termékek az egész világon kaphatók; választékunkat a www.lego.com/hu-hu oldalon ismerheti meg.

https://wwwsecure.lego.com/hu-hu/aboutus/ oldalon további híreket olvashat a LEGO Csoporttal kapcsolatban, valamint tájékozódhat pénzügyi teljesítményünkről és a felelősségvállalás iránti elkötelezettségünkről.

A LEGO, a LEGO logó, a Minifigure, a DUPLO, a LEGENDS OF CHIMA, a DIMENSIONS, a Friends logó, w NINJAGO, a BIONICLE, a MINDSTORMS és a MIXELS a LEGO Csoport védjegyei.

©2018 A LEGO Csoport

A Bugatti Automobiles S.A.S.-ról

Bugatti Automobiles S.A.S. a szuper sportautók gyártója. 1909-es alapítása óta a francia luxus márka székhelye az elzászi Molsheimben van, ahol 2005 és 2015 között 450 Veyront gyártottak, és ahol az új, csupán 500 autóra korlátozott Chiron is készül.

A márka, amely 1998 óta tagja a Volkswagen-csoportnak, 34 márkakereskedő és szervizpartnerrel van jelen 17 európai országban, Észak-Amerikában, az Arab-félszigeten és Ázsiában / Csendes-óceániai térségében. www.bugatti.com

Related posts